Защо Бон е дестинация №5 в света за 2020 г.?
Секция: Туризъм
11 Януари 2020 15:57
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Защо Бон е дестинация №5 в света за 2020 г.?

/КРОСС/ Бившата федерална столица Бон, която през новата година с прискърбие ще отбележи през октомври 30 години, откакто отстъпи на Берлин честта да бъде главен град на Германия изненадващо за мнозина бе определена за петия най-интересна дестинация за посещение в света през 2020 г.

Причината е 250-годишния юбилей на най-известния й син Лудвиг Ван Бетховен. Той е роден в къща на две крачки от тогавашния и сегашния център на Бон с великолепното старо кметство и класическата кръчма до него от 1389 г., където освен гениалният композитор е ходел и друг велик немец – поетът Гьоте. На две минути от площада, на който са тези две съседни здания е Св. Римигиус, катедралата, където е кръстен Бетховен.

Важно е да се отбележи, че датата на това събитие е известна заради стриктния дневник по въпроса, който се води в храма – част от францискански миноритски манастир. Никой обаче не може да каже точния ден на раждането на композитора. Така че Бон и цял свят ще честват нещо, за което не могат да бъдат сигурни, а само да предполагат.

Не по-малко интересно е, че точно в черквата, която странно защо е встрани от туристическите маршрути и човек я открива просто шляейки се, по-точно на нейния орган Бетховен е започнал да се занимава с музика. Тогава е на 10 и взема първите си уроци, а на 13 вече му се плаща като помощник-изпълнител и свири на месите.

Освен на Бетховен, Бон е и градът на бонбонките „Харибо”. За да няма чувство за канибализъм, те спряха продукцията на дъвчащите си изделия с форма на главата на гения в навечерието на неговия юбилей. И остават с производството на сладки гумени мечета. Фабриката е в околностите, но в центъра има специален бутик, точно срещу „Линдт” и недалеч от централната катедрала, на която е опнат плакат, представляващ игра на думи с името на града и популярната френска храна – пожелание за приятно хранене: „Бон апети”.

Наред с другото, Бон е и много зелен град. Най-доброто място да се убедите е една разходка в парка покрай бреговете на голямата река Рейн, която води към съседния по-голям град Кьолн – с великата си катедрала и невероятния шопинг той е любима дестинация за кратки екскурзии от бившата немска столица.