Корупцията започва с тарикатите в училище
Секция: Коментари
13 Януари 2020 14:55
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Корупцията започва с тарикатите в училище

/КРОСС/ "Корупцията в обществото ни започва тук, от децата. Те търсят начини да надхитрят системата и който е учил и се представя добре е осмиван като зубрач и натегач, а хитреците, които мамят на тестове, са смятани за герои."

Това заяви на пресконференция в Загреб президентът на Хърватия Колинда Грабар-Китарович, която през февруари напуска поста, след като изгуби на изборите преди седмица. За поражението ѝ помогна и гласуването за популярен изпълнител, който отклони част от гласовете без шанс да победи.

Преди месец бившият премиер Иво Санадер, в чието правителство тя бе министър, бе осъден на 6 години затвор за получаване на 10 млн. евро подкуп заради сделка в енергетиката. Грабар-Китарович твърди, че е била изолирана от групата, взимаща най-важните решения в правителството, и не е знаела за личната корупция на министър-председателя.

Корупцията е вкоренена в обществото ни, добави тя пред журналистите, но започва от класната стая. "Тя не е само в политиката. Днес е много по-добре отпреди, но не е само в политиката. Много често ние дори не осъзнаваме какво е корупция. Когато ходите на лекар, всеки носи цветя, бонбони и такива неща - станало е обичай. Майка ми беше неотдавна в болница и приятели ме питат защо не съм занесла нещо, защото медицинските сестри винаги очаквали. Няма да участвам в такава корупция. Бих занесла кошница с плодове за Коледа, някакъв малък коледен подарък... и толкова."

Грабар-Китарович допълва, че надеждата ѝ е в младите хървати, отиващи по други държави, да се върнат и да донесат различен морал и работни обичаи. Проучване на Евробарометър показва, че 59% от хърватите казват, че са засегнати от корупция във всекидневието си, а 16% - че лично са участвали в даване или искане на подкуп.