Емил Димитров-Ревизоро ще е новият министър на околната среда и водите
Секция: ПОЛИТИКА
14 Януари 2020 13:15
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Емил Димитров-Ревизоро ще е новият министър на околната среда и водите

/КРОСС/ Депутатът от "Обединени патриоти" Емил Димитров, известен като Ревизоро, е кандидатът за нов министър на околната среда и водите. Номинацията му е на ВМРО и е обсъдена на заседание на коалиционния съвет при премиера Бойко Борисов, приключило преди минути. От екипа на Борисов уточниха за "Дневник", че кандидатурата е одобрена от министър-председателя.

Решението Емил Димитров да бъде кандидатът за наследник на обвинения в умишлена безстопанственост заради водната криза в Перник Нено Димов, който подаде оставка в петък, е взето снощи от ръководството на ВМРО, в чиято квота е ресорът. Предполага се, че е било одобрено от коалиционния партньор от НФСБ Валери Симеонов, който днес каза само, че срещата при Борисов е била изключително неприятна и пожела да звъни на тел. 112, за да го пуснат медиите да си ходи.

След съвета при Борисов вицепремиерът и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов даде да се разбере, че на срещата малкият коалиционен партньор е изразил несъгласие Нено Димов да се превръща в "изкупителна жертва за всички грешки години назад", тъй като е утвърждавал дадени му от ВиК дружествата графици, които са на подчинение на друго министерство - на регионалното развитие и благоустройството.

Той информира, че за поста "Обединените патриоти" са предложили Емил Димитров-Ревизоро, но не каза дали кандидатурата е одобрена от премиера. По думите на вицепремиера основна задача на новия министър е да направи ревизия на цялата система, за да не се допуска водна криза и в други градове. Минути по-късно от екипа на Борисов уточниха, че Димитров е кандидатът за нов министър.

Другите две имена, които се обсъждаха в понеделник, бяха на депутата и зам.-председател на ВМРО Искрен Веселинов и на ресорния зам.-министър Николай Кънчев. Снощи представители на ВМРО чакаха среща с Валери Симеонов и не се ангажираха дали Емил Димитров-Ревизоро ще е единственият кандидат, макар да имаше непотвърдена информация, че той е фаворит.

Днес Симеонов, който е имал конфликти с него заради законопроекти за домашната ракия и горивата, не обяви как се е съгласил с номинацията. Той не отговори еднозначно дали е стабилна коалицията.

Емил Димитров-Ревизоро е от Перник, депутат е от патриотичната коалиция втори мандат и се води от гражданската квота на ВМРО. Той бе вносител на един от най-големите според опозицията лобистки закони - за опрощаване на 58 млн. лв. на братята Кирил и Георги Домусчиеви, който бе отменен след президентско вето.

При избора на Сотир Цацаров за председател на антикорупционната комисия депутатът обяви, че той го е убеждавал да се кандидатира. Преди да стане ревизор, Димитров е бил хореограф. По времето на правителството на Симеон Сакскобургготски е бил шеф на митниците.

В 12.40 ч. предложението за промени в състава на правителството бе внесено в парламента и се очаква да бъде гласувано утре или в четвъртък.