Проф. Михаил Константинов: Чака ни суша и безводие
Секция: ПОЛИТИКА
14 Януари 2020 13:37
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Проф. Михаил Константинов:  Чака ни суша и безводие

/КРОСС/ "За съжаление новините не са много добри и трябва да се подготвим за това, което ни чака. Чака ни суша и безводие", коментира пред БНТ анализаторът проф. Михаил Константинов.

рябва да се види какви мерки могат да се вземат, каза проф. Константинов.

"Ще бъдат направени опити отново да се източи и малкото останала вода в язовирите. Затова трябва да се каже какво да се направи. Първо трябва да се прекрати използването на водата в българските водоеми и язовири за всякакви други нужди, освен за питейно-битови нужди. Поне тези, които са за такива нужди, защото има такива, които са за промишлени нужди. /.../ Предприятията да бъдат така добри да си направят сондажи", посочи още проф. Константинов.

"През 1994 година София остана без вода. Някакви идиоти източиха водата на София, за да въртят две електроцентрали, както и да дадат вода на Кремиковци. Сега виждаме същото, обясни той. - На всеки кубик вода над земята, има 5 под земята. 1/5000 е сладката вода на Земята. Останалата е негодна за пиене. Подземните води са около 1% или 50 пъти повече отколкото е водата отгоре. Ясно е, че трябва да се правят сондажи и да се черпи тази вода. Така е и било. Само че на някои предприятия им е по-евтино да си купят вода за без пари и да не правят сондажи. Ние ходим да глобяваме обикновен сервиз, ако не си е направил сонда, а черпи питейна вода, въпреки че консумацията му е нищожна. А в същото време оставяме гигантски потребители на вода. Това трябва да се прекрати".

Попитан защо се повтаря и се сещаме за кризата в София през 1994-а, той каза, че това е така, защото човешката глупост е неограничена.

"Нали знаете какво е казал Айнщайн. Според него две неща се безкрайни на този свят - вселената и човешката глупост. Но за първото той не е сигурен. Министерската оставка не решава нищо. Не му завиждам на този, който ще стане министър. Има обаче нещо, което веднага може да се направи от новия министър. Да си вземе специалисти във ведомствата и да разкара "калинките" и "калинчовците". Подготвят се хидроспециалисти в три специалности в университета, в който имам честта да работя. Прекрасни специалисти, като част от тях напуснаха страната за съжаление. Във всяка област на България трябва да има по двама-трима специалисти по вода", каза още Константинов.

"Ако тръгват да падат глава, няма да са само от правителството. Това, което се случва, е безобразие. Дано успеем да го прекратим. Не ни чакат леки времена. Промените в климата са факт. Ако се стопят ледовете, морското ниво ще се вдигне с 60 метра. Нивото на водата на Земята е било и 100 метра повече, но и 200 метра по-малко. През пролетта язовирите трябва да се държат на 35-40%, за да могат да поемат приливна вълна. Ако стената на язовир Искър се скъса, София ще бъде залята от 2 метра приливна вълна. На места тя ще бъде и 15 метра, разбира се. Зависи от релефа", добави той.