„Зелените“ финанси влизат във фокуса на Централна и Източна Европа
Секция: ИКОНОМИКА
14 Януари 2020 15:26
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
„Зелените“ финанси влизат във фокуса на Централна и Източна Европа

/КРОСС/ Главният изпълнителен директор на ББР Стоян Мавродиев участва в юбилейния икономически форум на сп. “Euromoney” във Виена

„Зелените“ финанси, климатичните промени и предизвикателствата пред еко инвестициите са сред водещите теми на 25-ото юбилейно издание на Годишния икономически форум за Централна и Източна Европа, който бе открит днес във Виена. Форумът събира инвеститори, бизнес лидери, политици и финансисти от най-висок ранг и се организира от сп. “Euromoney” и Global Capital.

Главният изпълнителен директор на ББР Стоян Мавродиев ще бъде домакин на уъркшоп, посветен на инвестициите в България, който ще се проведе днес под надслов „Invest in Bulgaria – expand in Europe“. В него ще участват още заместник-министърът на финансите Маринела Петрова, както и финансисти и икономически анализатори, сред които Кирил Сакскобургготски, Владимир Каролев, Илия Лингорски и София Касидова.

В рамките на два дни форумът ще разгледа макроикономическите перспективи за Централна и Източна Европа за 2020 г. и дългосрочните приоритети за финансиране на устойчиво икономическо развитие в страните от региона.

Особено внимание ще бъде отделено на Програмата „Зелена сделка“ на Европейската комисия за финансиране на „зелени” компании от ново поколение и еко иновации. Тя ще действа през следващите 10 години и предвижда инвестиции за въглеродно неутрална икономика на стойност 1 трилион евро.

„Зелените индустрии и компании са новата тенденция за инвестиции. Преходът към въглеродно неутрална енергетика и кръгова икономика в нашия регион е сериозно предизвикателство, но водещи ще бъдат стратегическите зелени цели на Европа“, заяви пред медии Стоян Мавродиев при откриването днес. По думите му, националните банки за развитие ще играят съществена роля в инвестиционните програми на Европейската комисия и правителствата.

Във втория ден на събитието Стоян Мавродиев ще участва в дискусия, посветена на изграждането на устойчива икономика в Централна и Източна Европа, в която ще се включат също висши банкери и финансисти от редица европейски институции.