МЗ иска от НАП проверка на болници и на търговци на лекарства
Секция: Здраве
15 Януари 2020 15:43
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
МЗ иска от НАП проверка на болници и на търговци на лекарства

/КРОСС/ Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев ще сигнализира Националната агенция за приходите с искане да бъдат проверени болниците и търговците на лекарства.

Повод за това са изнесените от управителя на Здравната каса Дечо Дечев информации, според които НЗОК е плащала много по-скъпо лекарства на частни болници, отколкото на държавни и общински.

Ще бъде направена и проверка на финансовите резултати на лечебните заведения, като ще бъдат сверени с позитивния лекарствен списък на Касата.

Ще бъдат предложени и промени в Закона за обществените поръчки, с който частните лечебни заведения да прилагат същите правила за лекарствената политика, както държавните и общинските, каза министър Ананиев.

Той  поясни, че досега не е имало сигнали в министерството за такива огромни разлики в цените на лекарствата, купувани от държавни и частни болници. Председателят на парламентарната комисия по здравеопазване д-р Даниела Дариткова също обеща пълна проверка на случая:

„Ще направим всичко възможно да се изясни конкретната ситуация, от една страна да гарантираме равнопоставеност и от друга да дадем сигурност на българските граждани, че средствата за здравеопазване, които се увеличават всяка година отиват именно да се подобри здравето на хората.