ЕС обмисля забрана на цветните татуировки
Секция: ЛЮБОПИТНО
10 Февруари 2020 09:01
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
ЕС обмисля забрана на цветните татуировки

/КРОСС/ Европейският съюз обмисля забрана на цветните татуировки. Има основателни съмнения, че пигмените в определени бои са канцерогенни. Предложението е на Европейската агенция по химикали.

Татуистът Стефан Тасев твори послания и скъпи спомени върху човешки тела от три години. Фокусирал се е над изработването на цветни татуировки. Не крие, че е притеснен от предложението част от цветните бои да бъдат забранени. „Конкретно на мен сигурно ще ми повлияе. Аз предимно използвам две от представителите, които ги има на пазара и не съм чувал такава информация, да има някакъв , какъвто и да е проблем ... И да се получи възпаление и т.н.", обясни той.
От Европейската агенция по химикали обаче са на мнение, че цветните мастила, основно зелени и сини, са опасни за здравето. Тяхната употреба вече е забранена в козметичните продукти. Стефан смята, че дори ограничението да се въведе за подкожно ползване, това няма да попречи и на него, и на колегите му, да се снабдяват с цветни бой. Нелегално. „Както всяко нещо, което бъде забранено", каза Тасев.

Ивайло Иванов е от редовните клиенти на Стефан. За година е изрисувал целия си гръб с черепи и оргаменти. В черно и червено. И той има мнение за евентуалната забрана." Според мен е глупаво. щом досега е позволено и сума ти хора са се татуирали вече, изведнъж го забраняват", каза Иванов и допълни, че не е притеснен за здравето си.
Лекарите обаче не мислят така. „Цветните татуировки са много по-опасни, особено червените татуировки от край време ни създават проблеми, правят сложни татуировъчни краноломи, да не влизам в професионалната терминология", каза доц. Жана Казанджиева, дерматолог .

За да не се стига до подобни диагнози, имало нужда от промяна в контрола. „Производителите на багрила, татуйровъчни багрила, да бъдат стегнати от едни строги закони, в които да се изисква тези багрила да бъдат тествани така, както се тестват лекарствата", допълни доц. Казанджиева.

Предложението на Европейската агенция по химикали е да има двугодишен преходен период за ползването на опасните бои, за да могат татуистите да намерят подходяща алтернатива.