Енергийните пазари се нуждаят от зима, но изменението в климата пречи
Секция: Анализи
11 Февруари 2020 10:59
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Енергийните пазари се нуждаят от зима, но изменението в климата пречи Топлото време е катастрофа за пазара на петрол и газ

/КРОСС/ Преди да бъдат ударени от негативните ефекти от разпространението на коронавируса друга заплаха надвисна пред глобалната енергийна индустрия: най-топлата зима, която повечето хора помнят, пише Bloomberg.

Зимата е толкова мека в Русия, че даже мечките излязоха от зимен сън. В Япония пък бяха отменени ски състезания, а в Норвегия дори има хора по тениски по улиците. Пролетните нарциси в Лондон пък вече са цъфнали.

За световните енергийни пазари това е катастрофа – и тъй като Земята продължава да става все по-топла, то това е нещо, което производителите и трейдърите ще трябва да се научат да живеят дълго след преминаването на вирусната епидемия. Секторът разчита на студеното време в северното полукълбо, за да бъде стимулирано търсенето на петрол и газ за отопление на домовете и работните места в най-развитите икономики в света.

Климатичните активисти може и да смятат, че има известна справедливост на енергийните пазари, страдащи от глобалното затопляне, което пък е причинено от изкопаеми горива. Изгарянето на природен газ, нефт и други горива за отопление на домовете и предприятията представлява цели 12% от емисиите парникови газове, сочени за един от виновниците за повишаване на температурите в света.

Намаляването на глобалното търсене на петрол поради по-високите температури може да бъде оценено на около 800 хил. барела на ден през януари, смята Гари Рос, главният инвестиционен директор на Black Gold Investors LLC и основател на петролния консултант PIRA Energy. Това се равнява на спиране на цялото потребление от страна на Турция. Пазарът на природен газ понася подобен удар.

Миналият месец е бил най-горещият януари в Европа, съобщи Службата за изменение на климата Коперник. Температурите са били с 3.1 градуса по Целзий по-високи от средните.

В Северна Европа е особено топло, като в някои райони от Норвегия до Русия бяха измерени над 6 градуса по-високи стойности от средните за януари в периода 1981-2010 г. В световен мащаб последните пет години са най-горещите от векове, тъй като парниковите газове променят екосистемата на Земята.

Цените на природния газ се сринаха в световен мащаб, тъй като времето не изисква толкова големи обеми за отопление. Фючърсите в САЩ се търгуват на най-ниските нива за това време на годината след 90-те години. Азиатските цени за договори с незабавна доставка на втечнен природен газ се сринаха до рекордно ниско ниво, тъй като търсенето спадна и от трите най-големи вносители в света - Япония, Южна Корея и Китай.

Но топлото време не е проблем само за пазарите, а и за държавните бюджети. Например Русия разчита на своите петролни и газови компании за около 40% от приходите си в бюджета.

Износът на петрол се задържа стабилен, но износът на газ намалява. Сергей Капитонов, газов анализатор в базирания в Москва енергиен център Сколково, смята, че износът на "Газпром" за Европа и Турция е паднал през януари с около една четвърт спрямо година по-рано. А акциите на „Газпром“ са поевтинели с 11% от началото на годината.

Сривът в цените на петрола, предизвикан от коронавируса, но и от влиянието на топлото време, накара Саудитска Арабия да натисне своите съюзници от ОПЕК + за ограничаване на производството. Три дни спорове във Виена не дадоха ясен резултат, но това е напомняне, че кралството не може да управлява държавните си финанси с цени на петрола, намиращи се в свободно падане. От Алжир до Венецуела ситуацията е подобна.

Нетипичната зима едва ли би могла да настъпи в по-лошо време за американския пазар на газ, който вече страда от свръхпредлагане.