Китай обвини САЩ в двойни стандарти по въпросите на киберсигурността
Секция: Технологии
11 Февруари 2020 12:56
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Китай обвини САЩ в двойни стандарти по въпросите на киберсигурността

/КРОСС/ Китай обвини САЩ в двойни стандарти по въпросите на киберсигурността и настоя незабавно да бъдат прекратени кибер кражбите и следенето на Китай, както и да предоставят необходимите разяснения.

Това заяви по време на онлайн брифинг говорителят на китайското външно министерство Гън Шуан, цитиран от РИА Новости.

Общоизвестен факт е, че от много време правителството на САЩ и съответните органи осъществяват мащабни, организирани и безразборни кибер-кражби на конфиденциална информация, шпионаж и проследяване на чужди правителства, организации и отделни лица, заяви той. Тези действия са в нарушение на международното право и основополагащите норми в международните отношения.

Случаят с Уикилийкс и Едуард Сноудън отдавна „са показали ясно двойните стандарти и лицемерието на американската страна по въпросите на киберсигурността”.

Според информацията, придобита от открити източници, съответните американски ведомства са подслушвали, наблюдавали и контролирали правителства, компании и физически лица в много държави, включително и съюзници на САЩ, подчерта дипломатът.

Китай също е жертва на кибер кражби и проследяване от страна на Съединените щати, поради което Пекин е настоял да получи от Вашингтон разяснения по тези случаи и е поискал незабавно прекратяване на съответните действия.

По-рано генералният прокурор на САЩ Уилям Бар повдигна обвинение срещу четирима китайски хакери във връзка с проникването в компютрите на офиса за кредитна история Equifax и кражбата на лични данни. Престъплението е било извършено през 2017 г. и е сред случаите с най-голямо изтичане на база данни.