Народец, който прелива от суеверие, се притесни за иконите си
Секция: Интервюта
11 Февруари 2020 16:07
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Народец, който прелива от суеверие, се притесни за иконите си

/КРОСС/ Драгомир Иванов е журналист, работил е в "Дневник". Коментарът му е от "Фейсбук" и е по повод третата българска изложба в Лувъра, която трябваше да представи изкуството и културата у нас от XVI до XVIII век.

Министърът на културата Боил Банов обяви, че я отменя и ще иска темата да е друга, по-патриотична, защото църквата, директор на институт в БАН и членове на ВМРО се жегнаха, че артефактите щели да бъдат изложени в отдела за османско изкуство на прочутия парижки музей.

Народец, който прелива от суеверие, за щяло и нещяло ходи по врачки и баячки, търка лотарийни билетчета, носи амулети, червени конци, енергийни гривни и прочие шашкънии, и след всяко по-сериозно премеждие търчи да му леят куршум и ревностно дава курбан (а пропо, жертвоприношение в исляма; в арабския така се обозначава жертвата, в тур. - просто "празник"), се закахърил, видиш ли, за някаква си изложба в Париж - да не би, сакън, църковните му вещи да бъдат омърсени от поставянето им редом с предмети и артефакти от друга религия.

 

*Източник: https://www.dnevnik.bg/