Венеция монтира броячи за туристите
Секция: Туризъм
12 Февруари 2020 10:37
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Венеция монтира броячи за туристите

/КРОСС/ Венеция монтира специални сензори - броячи, чрез които да установи колко са туристите в един от най-натоварените сезони за града, съобщава .thelocal.it.

Системата от сензори и камери беше инсталирана по най-оживените улици в града за периода на карнавала, който започна на 8 и ще продължи до 25 февруари. По това време към Венеция се стичат хиляди посетители от цял свят, а местата в хотелите са резервирани от доста по-рано. През тази година обаче гостите са значително по-малко от очакваното - било заради опустошителните наводнения, предшествали тържествата, било заради опасенията от разпространението на коронавируса.

този сезон средната заетост на хотелите е 70-процента, съобщава регионалният вестник Il Gazzettino, а много от традиционните балове с маски са отменени.

Системата за преброяване на туристите опитва да събере информация откъде идват туристите, колко дълго остават и да отсее от тази статистика придстигащите във Венеция всекидневно по работа.

34 камери са монтирани в стратегически точки около забележителностите, които привличат най-голям интерес. Чрез безжичен интернет на всеки пет секунди системата изпраща данни за броя на хората на конкретното място и посоката, в която се отправят. Така може да се предвиди и броят на хората, които биха се скупчили на определено място и да се организират обходи, които да предотдвратят евентуална блъсканица.

Властите уверяват, че поверителността на посетителите е гарантирана, защото системата не притежава функцията за лицево разпознаване. Едновременно с това обаче тя ще взаимодейства с мобилните им телефони, за да узнае откъде идват.

Напрежението между местните жители и масовите туристи се покачва в последните години, а досега властите се опитваха да регулират отношенията с рестрикции и глоби, например за каране на колело без ръкави и приготвяне на кафе на улицата, градска такса и такса вход за ненощуващите в града посетители.