Стартира вторият етап на Националната АНТИСПИН кампания
Секция: Здраве
13 Февруари 2020 16:55
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Стартира вторият етап на Националната АНТИСПИН кампания

/КРОСС/ По повод 14 февруари 2020 г. - „Свети Валентин - ден на влюбените" стартира вторият етап на Националната АНТИСПИН кампания. Същата се реализира в рамките на Националната програма за превенция и контрол на ХИВ и СПИ на Министерството на здравеопазването в партньорство с регионалните здравни инспекции, общини, неправителствени организации, учебни заведения, читалища, социални институции и други.

Партньорите ни ще участват в повече от 130 АНТИСПИН инициативи, които ще бъдат съчетани с информация за безрисково сексуално поведение и с мотивиране за консултиране и изследване за ХИВ. И през тази година са планирани здравни презентации, дискусии и обучения за превенция на ХИВ и сексуално предавани инфекции. Медицински екипи ще предлагат доброволно консултиране и изследване за инфекцията в лаборатории и в работещите кабинети за анонимно и безплатно консултиране и изследване за ХИВ (КАБКИС) в РЗИ и на терен.

Националната АНТИСПИН кампания се провежда всяка година в общо 4 етапа. Тя започва традиционно на 1 декември. Вторият етап е по повод 14-ти февруари, а през третата неделя на месец май (деня на съпричастност със засегнатите от ХИВ/СПИН) стартира третият, пореден етап. Четвъртият, финален етап, е лятната АНТИСПИН кампания.

През 2019 г. около 341 000 лица са се изследвали и са узнали своя ХИВ-статус.

По данни на „Националната програма за превенция и контрол на ХИВ/СПИН" към Министерството на здравеопазването от началото на годината до 12 февруари 2020 г. са открити нови 28 ХИВ-серопозитивни лица, с което носителите на ХИВ в страната официално са 3 312 лица.

И през 2019 г. 85,3% от новорегистрираните с ХИВ-инфекция са се инфектирали по сексуален път, а 14,3% са се инфектирали при инжекционна употреба на наркотици. Запазва се тенденцията броят на новорегистрираните мъже да е над пет пъти по-голям от този на жените. Най-засегната е възрастовата група 30-39 г. - 41%, следвана от възрастовата група 20-29 г. - 24%.

Към 31 декември 2019 г. общо 1 695 лица с ХИВ се проследяват в секторите за лечение на пациентите с ХИВ/СПИН, а 1 651 (97%) от тях получават съвременна антиретровирусна терапия.

Честотата на новорегистрираните случай с ХИВ инфекция на 100 000 души население в страните от ЕС и ЕИП през 2018 г. е 5.1, за България показателят е 4.4, т.е. страната ни е с по-ниско разпространение на ХИВ сред страните от ЕС и ЕИП.