Парламентът ратифицира споразумение с МБВР, свързано с рисковете от бедствия
Секция: ПОЛИТИКА
14 Февруари 2020 10:27
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Парламентът ратифицира споразумение с МБВР, свързано с рисковете от бедствия

/КРОСС/ Национален план за управление на риска от бедствия ще бъде финансиран със средства на Международната банка за възстановяване и развитие. Това приеха депутатите с ратификацията на споразумението между МВР и международната финансова институция.

Със 111 гласа "за", 10 "против" и 15 въздържали се ратификацията бе приета. Начинът, по който стана това обаче, получи критиката на БСП и партия "Атака".

Депутатът от левицата Росен Малинов критикува заместник вътрешния министър Милко Бернер, който "подвел парламентарна комисия като е спестил информация на депутатите", че България ще участва като съфинансираща страна с 3 милиона лева:

"Подвежда цяла една комисия и цяло едно Народно събрание. Затова рейтингът на Народното събрание ще е нисък, защото всеки един чиновник може да въвежда в заблуждение този, когото си поиска, и да се чувства безнаказан", каза Малинов.

Павел Шопов от "Атака" се усъмни в ползата от подобно споразумение:

"Това са способи, това са средства, това са оръдия точно за това да бъдат налагани определени политики на България в една или друга връзка. Когато сме изправени пред подобни ратификации, трябва да си даваме сметката за нещо много по-различно от това, че се касае до конкретна помощ, до определени дейности. Въпросът е много по-дълбок и тук се работи да бъде премахнат и онзи остатъчен, минимален суверенитет, който държавата ни все още има", заяви Шопов.

Днес в рамките на редовния парламентарен контрол на въпроси на депутати ще отговарят вицепремиерът Томислав Дончев и министрите на регионалното развитие Петя Аврамова, на образованието Красимир Вълчев, на околната среда и водите Емил Димитров и на труда и социалната политика Деница Сачева.

Вицепремиерът Томислав Дончев ще отговаря на въпроси за машинното гласуване на следващите парламентарни избори и за създадената миналата година Държавна агенция "Безопасност на движението по пътищата".