Националната изложба „Българска археология 2019“ представя находките, открити при строителството на АМ Хемус
Секция: КУЛТУРА
14 Февруари 2020 11:12
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Националната изложба „Българска археология 2019“ представя находките, открити при строителството на АМ Хемус

/КРОСС/ Археологически находки, разкрити при строителството на автомагистрала „Хемус" в участъка Белокопотиво - Буховци, са част от експонатите в националната изложба „Българска археология 2019". Традиционната експозиция с най-интересните и впечатляващи проучвания се открива на 14 февруари в Националния археологически институт с музей при БАН.

В изложбата, която ще продължи до 26 април, може да се видят керамична чаша и бронзова фибула от ранната желязна епоха. Находките са открити по трасето на автомагистралата край село Градище в област Шумен. С постери са представени археологическите проучвания край Сливница при изграждането на пътя Калотина - София. Според специалистите изследваният обект са останки от селище и жилищни постройки от бронзовата и ранната желязна епоха. Също с постер в изложбата са представени и разкритите останки от късно-античния храм, открит по трасето на обходния път на Габрово.

През 2020 г. за археологически проучвания на изграждащите се големи пътни проекти на Агенция „Пътна инфраструктура" ще бъдат осигурени близо 5 млн. лв. За опазване и проучване на културно-историческото наследство по трасето на АМ „Хемус" между 122-ри и 189-ти километър ще бъдат проучени 15 обекта. Част от тях са селища от праисторията, римската епоха и средновековието, както и надгробни могили.

По направлението на пътя Видин - Димово - Бела - Ружинци - Монтана са регистрирани 8 археологически обекта. По първоначални данни някои от тях представляват селища от II-ро до I-во хилядолетие преди Христа. Има и материали от римската епоха и от османския период. Един обект от късната античност ще бъде проучен по трасето на път І-8 Калотина - СОП.