Възраждане: Защо управляващите продължават да мълчат?
Секция: ПОЛИТИКА
14 Февруари 2020 11:56
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
  Възраждане: Защо управляващите продължават да мълчат?

/КРОСС/ Преди месец Възраждане внесе предложение в Министерски съвет за спиране на вноса и изгарянето на боклук в България. То е адресирано до министър-председателя- човекът, в чиято власт и правомощия е това решение.

С предложението си политическата организация напомня, че в чл.4 ал.2 от Конституцията на Република България е записано, че: „Държавата гарантира живота и здравето на българските граждани", в чл.52 ал.3- „Държавата закриля здравето на гражданите", а според чл.15-„Република България осигурява опазването и възпроизводството на околната среда".

Законовият срок, в който Възраждане трябваше да получи отговор на предложението си, изтече. Традиционно отговор-няма. Властимащите очевидно не уважават запитванията и предложенията на българските граждани, пренебрегват ги надменно и това ще доведе до своите последствия.

Преди дни германската телевизия ZDF направи репортаж, в който показва България като сметището на Европа и акцентира, че децата на българите страдат в следствие от изгарянето на боклук в страната ни и мръсния въздух, който съдържа висока концентрация на фини прахови частици.

Очевидно настоящото управление е не само вредно за страната ни, но и опасно за живота на българските граждани. Реално целият свят вижда опасността, в която се намира българският народ, но не и управляващите. Според тях всичко е наред и недоволството на българските граждани е някаква прищявка, от която властимащите трябва да бъдат зорко пазени от служителите на МВР.

През изминалия месец от Възраждане са отправени запитвания по актуални за България въпроси, свързани с кризи до - Министерство на околната среда и водите (МОСВ) Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ), Министерство на труда и социалната политика (МТСП) и Министерски съвет.

След проведения от Възраждане протест на 27.01.2020 г., отговор беше получен единствено от МРРБ. За него е характерна липса на конкретност и яснота, но е показателно, че властта работи само под натиск. С поведението си управляващите поставят себе си не само над опозицията, но и над целия български народ. Министър-председателят и неговата администрация демонстрират поведение, показващо че са над закона. Отъждествяват се с държавата като си позволява да коментират, че протестите против правителството са протести против държавността. Има разлика - правителствата се сменят, а държавността не. Протестите са против некомпетентното управление на кабинета Борисов 3 и риска, в който поставя България с не добре обмислените си решения.

"Липсата на диалогичност и чуваемост от страна на управляващите води до назряваща опасност от гражданско неподчинение, излизане на още повече хора по улиците, нестабилност, предизвикана от желанието на властимащите да управляват въпреки изчерпания кредит на доверие от страна на народа, опозицията и президента. Решенията за България са в оставка на правителството и предсрочни парламентарни избори.", категорични са от Възраждане.