Откриха 29 нерегламентирани отклонения на вода от язовир "Дяково"
Секция: БЪЛГАРИЯ
14 Февруари 2020 14:20
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Откриха 29 нерегламентирани отклонения на вода от язовир "Дяково"

/КРОСС/ Съвместна проверка на "Напоителни системи" и Басейнова дирекция "Западнобеломорски район" за нарушения при ползването на водите, установи 29 нерегламентирани отклонения от язовир "Дяково", чрез които е ползвана вода от главния тръбопровод, отвеждащ води до язовира. 25 от отклоненията вече са запечатани.

Водата от язовир "Дяково" се използва за питейни нужди на населението в село Яхиново, част от град Дупница, както и в някои населени места в община Бобов дол.

Марио Михов, управител на "Напоителни системи" ЕАД , клон "Струма - Места": Като беше министър Димитров на място констатирахме, че 90 л хващаме вода на водохващането, в язовира постъпваха 15 л, което значи че 75 л се губят по съоръжението. Външна фирма засне съоръжението ултразвуково, чакаме доклада официално, но вчера след края на работния ден ни уведомиха, че над 90% от водата влиза в язовира, което е в резултат на предприетите мерки и мисля, че хората трябва да са спокойни, че вода в язовира за питейно-битови има за години напред и напрежение не трябва да съществува.