МОН няма да спира програмата за сексуално образование в Перник
Секция: БЪЛГАРИЯ
14 Февруари 2020 15:38
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
МОН няма да спира програмата за сексуално образование в Перник

/КРОСС/ Просветният министър няма да спира програмата за превенция на сексуалното насилие "Таралежи" на фондация П.У.Л.С., в която са участвали деца от 7-мо ОУ "Г. С. Раковски" в Перник. Това съобщиха от просветното министерство. Причината е писмо от родители, в което изрично се настоява проектът да продължи.

Припомняме, че родители се оплакаха от въпросната програма, коментирайки, че децата са карани да рисуват полови органи и да се целуват. В последствие стана ясно, че подобно нещо не е искано от тях, а недоволно е само едно семейство, чието дете дори не е участвало в програмата. За тях - Дима и Николай Ненчеви - се разбра, че са създатели на проект "Български суверен", който иска да премахне политическите партии чрез поправка в конституцията, както и че са твърдо срещу "джендър технологията в училищата".

Още на същия ден просветният министър Красимир Вълчев коментира, че ранно сексуално образование в българските училища няма. "Има отделни теми в по-горните класове, които са съобразени с възрастовото ниво на учениците", каза той, цитиран от БГНЕС. Министърът заяви, че ще потърси дисциплинарна отговорност от шефката на РУО-Перник заради това, че е подходила непредпазливо и без чувствителност по темата.

Днес от МОН обясниха, че родители на деца от пернишкото училище, участвали в програмата, са изпратили декларация до министъра, в която изрично настояват програмата да продължи. Затова е решено тяхната позиция да се уважи.

Основната критика на министъра обаче, която той продължава да поддържа, е че програмата е тръгнала в училището по инициатива на РУО-Перник, без да е подходено с повишена доза бдителност и предпазливост, когато става въпрос за подобни програми, тъй като "има страхове у част от родителите, че по този начин може да има зловредни, спорни възпитателни въздействия от някои програми". Според него е възможно те да не са съобразени с възрастовото ниво на учениците и затова допълнителният поглед от страна на РУО и МОН би било гаранция за това. В школото в момента тече проверка, прави се проучване сред родителите. След инспекцията програмата, която в момента е временно спряна, може да бъде продължена, но в присъствието на класен ръководител и експерт от РУО.