Космическият „снежен човек“ даде нови отговори за формирането на планетите
Секция: Наука
14 Февруари 2020 19:14
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Космическият „снежен човек“ даде нови отговори за формирането на планетите

/КРОСС/ Арокот - най-отдалеченият космически обект, изследван досега, дава на учените интересни данни за формирането на планетите, съобщиха АП и Ройтерс.

Учените вече разполагат с пълно описание на състава и произхода на космическото тяло, наподобяващо формата на снежен човек. То е съставено въз основа на данни от сондата. „Нови хоризонти" на НАСА, която премина покрай Арокот миналата година.Космическият „снежен човек" се намира на 6,6 млрд. км от Земята, отвъд Нептун. Повърхността му е относително гладка и червена, с много по-малко кратери, отколкото учените очакваха. Арокот е покрит със замръзнал метанол и все още неопределени сложни органични молекули. Досега няма открити следи от вода на повърхността на космическото тяло, което е с дължина 36 км и ширина 20 км. Научният ръководител на „Нови хоризонти" Алън Стърн сравни космическото тяло по размер със Сиатъл.

Учените класифицират Арокот сред обектите, смятани за градивни елементи на Слънчевата система - планетезимали. Те се появяват в ранните етапи на формирането й преди около 4,5 млрд. години.Учените смятат, че градивните елементи на Слънчевата система са се образували при ниски скорости на сблъсък, а не при постепенно сливане на разпръснати обекти, раздробени от силен сблъсък при висока скорост с други обекти. „Вече разполагаме с по-ясна представа за това как са формирани планетите, включително и Земята", каза Спенсър.