Архитектурен пърформанс представя Русия на Биеналето във Венеция през 2020 г.
Секция: КУЛТУРА
15 Февруари 2020 09:39
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Архитектурен пърформанс представя Русия на Биеналето във Венеция през 2020 г. България отново няма да участва

/КРОСС/ Наложителният ремонт на руския павилион във Венеция да бъде тема на шестмесечен пърформанс по време на Архитектурното биенале, което ще се проведе от 23 май до 29 ноември тази година. Това предлага проект, разгледан днес от Министерството на културата в Русия, съобщи „РИА новости“.

Италианската комисия, която разглежда състоянието на националните изложбени зали във Венеция, е установила, че руската палата се нуждае от ремонт, но е взела решение тя да не бъде затворена веднага. Ремонтът ще започне след края на Биеналето.

Мотото на тазгодишния фестивал е „Как ще живеем заедно?“. В този контекст е замислено по време на Биеналето павилионът на Русия да се превърне във „временна институция за открит диалог“. В него ще участват учени, дизайнери, архитекти и работници, които ще обсъждат проекта за ремонт. В обсъждането ще се включва и публиката.

Павилионът на Русия в „Жардини“, Венеция, е постоянен. Изграден е по проект на архитект Алексей Щусев и през 1914 година е бил открит с пищно тържество. От тогава над 800 руски и съветски художници са излагали работите си в него, сред тях имена като Иля Репин и Казимир Малевич.

Миналата година куратор на руското представяне на Венецианското биенале беше музеят „Ермитаж“. Представената интерактивна експозиция бе съживила класическите картини от Ермитажа, раздвижени чрез съвременни технологии.

България няма да участва в Архитектурното биенале във Венеция през 2020 г.