• 29 Март 2024 |
  •  USD / BGN 1.8091
  •  GBP / BGN 2.2873
  •  CHF / BGN 2.0027
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 17°C

Теодосий Спасов събира българска и унгарска музика в „Дунавско братство"

Теодосий Спасов събира българска и унгарска музика в „Дунавско братство"

/КРОСС/ Турнето на Теодосий Спасов "Дунавско братство" ще започне след по-малко от месец - на 9 март 2016 г. от Габрово. Виртуозният български кавалджия заедно с Пейо Пеев - гъдулка и струнни инструменти, Никола Паров - струнни инструменти, Михай Борбей - саксофон и духови инструменти, Миклош Лукач - цимбал, Андраш Деш - перкусии и ударни инструменти, и вокалистка Агнеш Херцку ще съберат българската и унгарската музика в един фокус с енергията на джаза. Народната музика е аранжирана под въздействието на съвременни течения. Изпълнителите смесват автентичното звучене с елементи от джаз и класика, както някога Бела Барток е създал творбите си с румънски и български елементи. 

Осем ще са градовете, където меломаните ще се насладят на представянето на общите корени на фолклора на двата народа, които винаги са били свързани по река Дунав. Турнето „Дунавско братство" е с начало в Габрово - 9 март, следват Велико Търново - 10 март, Варна - 11 март, Шумен - 12 март, Сливен - 13 март, Стара Загора - 14 март, Пловдив - 15 март и София - 16 март.

Част от участващите в проекта музиканти вече са свирили заедно в различни формации. Досегашните им успешни концерти в Унгария доказват, че народната музика на Карпатския басейн и Балканите имат общи корени. Михай Борбей е основател на състава „Вуйичич", активно се изявява в областта на народната и световната музика, на джаза и съвременните направления, като член на различни формации или като солист. В музикалната си дейност освен в основните си инструменти (кларинет, алтсаксофон) се специализира и в специфични духови инструменти (тарагот, народни флейти, кавал и др.), свири също на сопран и тенорсаксофон.

В проекта „Дунавско братство" работи заедно с отличните музиканти Миклош Лукач и Андраш Деш. Миклош Лукач е неповторим майстор на цимбала, който не само борави с този характерен за Унгария народен инструмент с удивителна виртуозност, но с богатото си въображение създава впечатление, че цимбалът е създаден за джаз музика. На Андраш Деш също не е чуждо да прехвърля границите на жанровете. През изминалите години Андраш Деш разработва индивидуален комплект ударни инструменти, при който с дясната ръка свири като барабанист, а с лявата като перкусионист. Използва и най-различни други ударни инструменти като унгарската кана и ударния контрабас, инструменти от латино-американската традиция или барабани от различни райони на света, които ще използва и в тази програма.

Агнеш Херцку и Никола Паров са неотменими участници в живота на унгарския фолклор и световната музика. В тяхно изпълнение нова интерпретация получават унгарски, български, гръцки и песни на други балкански народи. Двамата музиканти са еднакво популярни и в Унгария, и в България, доказателство за което са пълните зали.

Теодоси Спасов е световно признат български виртуоз на кавала, който е направил много както за запазването на традициите на този инструмент, така и за обновяването му. Носител е на многобройни награди, свирил е с известни имена като Дейв Либман, Анди Шепард, Йълдъз Ибрахимова, Енио Мориконе и др. Негов партньор е гениалният български гъдулар Пейо Пеев.

Проектът е организиран от Унгарския културен институт при Посолството на Унгария и „Божура Арт". Проектът се осъществява с подкрепата на Министерство на културата на Република България, Унгарски национален фонд Култура, Унгарска академия на изкуствата и Програма „Тамаш Че".

Датите на концертите не са избрани случайно. С тях ще бъдат отбелязани Националния празник на България - 3 март и Националния празник на Унгария - 15 март. Инициативата е и в чест на 135-та годишнина от рождението на унгарския композитор Бела Барток - 25 март. В музикалната програма е включена модерна обработка на негова композиция.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.