• 24 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8323
  •  GBP / BGN 2.2729
  •  CHF / BGN 2.0113
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 12°C

Китай ще е лидер в изследванията на изкуствения интелект след две години

Китай ще е лидер в изследванията на изкуствения интелект след две години

/КРОСС/ Китай бързо наваксва в изследванията на изкуствения интелект и може да стане водещата сила в това до 2030 г. Това показва анализ на института "Алън", който изследва изкуствения интелект. Той носи името на съоснователя на "Майкрософт" Пол Алън.

Анализирайки над 2 млн. академични текста, публикувани в научни издания или или изготвени за конференции през 2018 г., институтът прогнозира, че Китай ще измести САЩ като страна с най-цитирани изследвания в областта поетапно до 2025 г. Анализът предполага, че по този показател Китай ще задмине САЩ пет години преди предвиденото от властите лидерство в изкуствения интелект (работата на института "Алън" е в отговор на тази заявка).

Според организацията е нужно САЩ спешно да увеличат финансирането за изследванията в тази област и да предлагат визи на студенти и експерти. Вашингтон направи крачка в ангажимента към развитието на изкуствен интелект, след като президентът Доналд Тръмп подписа указ, озаглавен "Американската инициатива за изкуствения интелект", но той не включваше адекватна финансова подкрепа. MIT Technology Review пък заключава: плановете на Белия дом да се съкратят разходите за наука не биха могли да дойдат в по-лош момент за амбициите на страната да е лидер в изкуствения интелект.

Използван е инструментът Semantic Scholar, разработен от института за търсене и анализ на изследвания, публикувани онлайн. Резултатите сочат, че при Китай не само броят научни разработки вече прави впечатление - променя се и качеството им. Азиатската държава води по брой разработки още от 2006 г., но "не всички изследвания са създадени равни". Същевременно делът на САЩ в 10-те процента най-цитирани спада - от 47% през 1982 г. до 29% през 2018-а. Китай пък увеличава дела си при 26.5% през 2018, а тенденцията е за нарастване.

"Не е пикник"

Някои са предпазливи за това изследване, пише MIT Technology Review. Според Кай-Фу Ли, известен китайски инвеститор в изкуствен интелект, хоризонтът трябва да е по-дълъг и институтът "Алън" е преувеличил нещата. Той не скрива, че нещата вървят добре в Китай, но най-влиятелните мислители в областта все още са в САЩ. Надява се и че в стремежа да се говори за "надпреварата в изкуствения интелект" хората няма да забравят значението на общия напредък на човечеството в тази област.

Ециони се съгласява, че всички може да имат полза от добрите изследвания, независимо в коя държава са, но добавя: "Ако (САЩ) отидат на второ място, в Китай или тук ще бъде създадена следващата "Гугъл"? Това не е игра с нулев резултат, но не е и пикник."

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.