• 20 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8359
  •  GBP / BGN 2.2843
  •  CHF / BGN 2.0205
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 10°C

РКИЦ събра възпитаници на международния детски дом Интердом

РКИЦ събра възпитаници на международния детски дом Интердом

КРОСС/ В Руския културно-информационен център се събраха випускници на Ивановския интернационален детски дом (Интердом), който е единствения в света детски дом, отглеждал осиротелите деца на борците против фашизма от Германия, Австрия, България, Унгария, Гърция, Италия, Испания и други страни. Сиропиталището, създадено по волята на съветския народ, е отгледал децата на борците с диктаторските режими в страните от Африка и Латинска Америка, както и децата на много прогресивни дейци от целия свят.

На вълнуващото събиране се събраха над 100 от бившите питомци на сиропиталището от цял свят. Беше прожектиран и филм, който разказва за живота в Интердом в ония години. Присъстваха и членовете на Попечителския съвет на Интердом : Анатолий Карпов, Сергей Бабурин и Генадий Венглински.

Към гостите по време на откриването се обърна и българката Лора Иванова от Асоциацията на випускниците на Ивановския, която е израснала в Интердом, наред с много други български деца.

„Ние, българските деца, сме изключително благодарни за своето спасение на тази проява на международна солидарност на руския народ.", заяви пред присъстващите Лора Иванова. „И ние никога не трябва да забравяме за това", допълни тя. „Българските деца изминаха дълъг път и много от тях израстнаха през това време, станаха юноши. Затова аз искам да ви разкажа за това как ние живяхме и кои сме ние. Моята другарка Победа Табакова, например, беше дъщеря на видния български философ и политически деятел Тодор Павлов, известен с марксистките си убеждения и назначен за регент на 9 септември 1944 година. Ние всички получихме образование в Съветския съюз, някои после се върнаха в България и продължиха делото на своите родители. В детския дом по мое време живееха 54 българчета. Всички ние бяхме малките полит-емигранти на България.", заключи тя.

На снимката Сергей Бабурин

Приветствие към присъстващите отправи и руския депутат Сергей Бабурин - член на Попечителския съвет на Интердом. "Където и да живеете сега по света, вие можете да разкажете на всички за руската душа. Колко е отворена тя за дружба, за приятелство, за сътрудничество и взаимопомощ.", каза Бабурин. "Човечеството е изправено пред прага на своето самоунищожение, заради екологичните проблеми, които си създава само. Дори ядрената опасност вече не е на преден план като риск, колкото това, което се създава като опасност от конфликта между човечеството и природата. Ние трябва да обединяваме народите, за да избегнем заедно тази криза. Всички вие, възпитаниците на Интердом, се явявате носители на това обединение.", заключи Бабурин. Той съобщи още, че по идея на президента Путин може бъде възстановен Интердом, който да продължи дейността на някогашния Ивановския интернационален детски дом.

Създаването на Ивановския интернационален детски дом за времето си е било проява на интернационализма и добрата воля на съветските граждани по отношение на осиротелите деца на борците антифашисти. През своята седемдесетгодишна история възпитаници на детския дом са били деца от над 90 страни по цялото земно кълбо.

Гостите разгледаха и изложбата "Пътят към победата : исторически източници разказват", която е подредена в залите на РКИЦ и е посветена на освобождаването на Източна Европа от фашизма.

Феновете на шаха получиха, разбира се, и автограф от многократния световен шампион по шах Анатолий Карпов.

 

 

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.