• 29 Март 2024 |
  •  USD / BGN 1.8091
  •  GBP / BGN 2.2873
  •  CHF / BGN 2.0027
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 8°C

Китайци правят части за Volvo и Bentley у нас

Китайци правят части за Volvo и Bentley у нас

/КРОСС/ Китайска фирма проучва възможностите за отваряне на завод за авточасти в България, от който да захранва заводите на Volvo и Bentley и други големи автомобилостроители в Европа. Това съобщи за „Монитор" изпълнителният директор на Българската агенция за инвестиции (БАИ) Стамен Янев.

Той поясни, че се очаква инвестицията да бъде за около 100 млн. евро. Плановете на китайците са формалностите около реализацията на проекта да бъдат уредени най-късно до 2 месеца.
Според шефа на агенцията инвеститорите, от най-голямата комунистическа страна в света се интересуват от възможностите за използване на средства от еврофондовете. За това те първоначално ще регистрират своя фирма в България.
„Не бива да забравяме, че китайска собственост са големи автомобилостроителни фирми в Европа като Volvo и Bentley", припомни Янев. „Със завода в България китайците ще имат възможност да улеснят доставката на части и компоненти за своите мощности в отрасъла на Стария континент", добави изпълнителният директор на БАИ.
В България производството на части за автомобили е браншът, който привлича най-много чуждестранни инвестиции, сочат анализите на министерството на икономиката. В последните години преобладаващата част от сертифицираните от агенцията инвестиционни проекти са именно в автомобилния сектор, показва статистиката на БАИ. До два месеца предстои да бъдат сертифицирани още два такива проекта. В производството на авточасти у нас заети близо 13 хил. души.
През миналата година страната консултантската компания Cushman&Wakefield нареди България ни трето място в световен мащаб като най-добра дестинация за инвестиции в производството. В топ 10 страната ни изпреварва Литва, която заема 5-то място, и Естония, която е на 6-то. В рейтинга на Световната банка Doing Business Report България е на 38-о място за правене на бизнес.
Страната ни обаче все още изостава много в привличането на китайски инвестиции от съседните страни. За последните десетина година сме привлекли само 330 млн. долара. Зад нас е само Хърватия - със 130 милиона. За същото време в Румъния от КНР са вложени 1,84 млрд- долара, в Сърбия - 3,7 млрд. долара, в Гърция 5,46 милиарда. Лидер е Турция, където са успели да привлекат 9,28 млрд. долара. Общо за периода на Балканите китайски инвестиции възлизат на над 26 млрд. долара, показват данните на Американския предприемачески институт.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.