• 18 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8385
  •  GBP / BGN 2.2902
  •  CHF / BGN 2.0178
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 8°C

Предприемачите очакват близо 10% по-малко инвестиции през 2017

Предприемачите очакват близо 10% по-малко инвестиции през 2017

/КРОСС/ Инвестиционната бизнес анкета на НСИ, проведена сред промишлените предприятия през октомври 2017 г., показва, че предприемачите очакват инвестициите през настоящата година да са с 9.5% по-малко в сравнение с предходната 2016 година.

Според основните производствени групировки най-голям относителен дял в инвестициите през 2017 г. се очаква да формира производството на стоки за междинно потребление (39.1%), следвано от енергетичните и свързаните с водата сектори (24.0%) и производството на недълготрайни потребителски стоки (20.5%).

По данни от бизнес анкетата прогнозите за 2018 г. са за намаление на обема на инвестициите в промишлеността с 4.8% спрямо 2017 г., като около 25% от предприятията не планират разходи за придобиване на дълготрайни активи през следващата година. В структурата по основни производствени групировки отново производството на стоки за междинно потребление формира най-голям относителен дял - 38.2%. След него се подреждат енергетичните и свързаните с водата сектори и производството на недълготрайни потребителски стоки - съответно с 29.6 и 15.5%.

По направление на инвестициите през 2018 г. с най-голям дял се очаква да бъдат тези за увеличаване на производствения капацитет - 33.1% от общия стойностен обем на инвестициите в промишлеността. На второ място, с 29.3% дял, са предвидените инвестиции за заместване на износеното оборудване, следвани от тези за механизация или автоматизация на съществуващи производствени процеси и за въвеждане на нови производствени технологии - с 23.0%, и за опазване на околната среда, мерки за сигурност и други - с 14.6%.

По отношение на факторите, които биха повлияли върху решенията на мениджърите за инвестиции през 2018 г., преобладават позитивните оценки на въздействие („стимулиращо" или „много стимулиращо") при „търсене на продукцията" , „финансови ресурси или очаквани печалби" и „технически фактори" . При групата „други фактори" 28.3% от анкетираните посочват влиянието им като „стимулиращо", 35.6% от тях се въздържат от оценка, а 24.2% отговарят, че факторът не оказва влияние.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.