• 19 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8315
  •  GBP / BGN 2.2841
  •  CHF / BGN 2.0155
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 6°C

Иран привика европейски дипломати заради кървавия атентат

Иран привика европейски дипломати заради кървавия атентат

/КРОСС/ Иранските власти привикаха дипломатическите пратеници на Холандия, Дания и Великобритания заради нападението срещу военния парад. Тези страни бяха обвинени, че приютяват на своя територия ирански опозиционни организации, предаде иранската осведомителна агенция ИРНА, цитирана от Ройтерс.

Етническо арабско опозиционно движение на име Национална съпротива "Ахваз", което иска създаването на отделна държава в богатия на петрол район Хузестан, пое отговорност за нападението. Някои от представителите на етническите сепаратистки движения в Иран се намират в европейските страни.

Говорител на иранското министерство на външните работи заяви, че Техеран "е поискал от тези правителства да осъдят нападението и да екстрадират в Иран свързаните с него хора, за да бъдат изправени на съд".

"Неприемливо е, че тези организации не се обявяват за терористични от ЕС, стига да не са извършвали терористичен акт в Европа", каза говорител на иранското министерство на външните работи.
Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш изрази съболезнования във връзка с нападението в Иран, предаде ТАСС, като се позова на съобщение на неговия говорител. "Генералният секретар осъжда днешното (вчерашното) нападение в град Ахваз в Югозападен Иран, в резултат на което, както бе съобщено, са загинали много хора, включително деца. Той изразява съболезнования на семействата на жертвите и правителството, както и на иранския народ", заяви говорителят. Той допълва, че Гутериш пожелава скорошно възстановяване на ранените.

Терористичният акт в Ахваз е "отговор на победата в Сирия и отказа на Иран да се подчини на американския диктат", заяви ливанската шиитска партия Хизбула в разпространено чрез телевизията "Ал Манар" изявление, цитирано от ТАСС.

В него се подчертава, че силите стоящи зад организирането на терористичния акт в Ахваз, са се стремяли "да дестабилизират ситуацията в Иран и да отслабят вътрешния фронт". Такава цел, както се отбелязва в изявлението, "преследват САЩ, които въведоха едностранни санкции срещу Иран и се опитват да установят икономическа блокада".

Бойците на Хизбула воюват на страната на сирийската армия.

Междувременно американските власти осъдиха нападението срещу иранския военен парад, предаде Асошиейтед прес. "САЩ осъждат всички актове на тероризъм и загубата на живота на невинни", заявиха те.

Говорителка на Държавния департамент също така изрази подкрепа за "иранския народ" след вчерашното кръвопролитие в град Ахваз в богатия на петрол Югозападен Иран. Това беше терористичният акт с най-голям брой жертви в Иран за последното близо десетилетие, отбелязва Асошиейтед прес. "Заставаме до иранския народ срещу бича на радикалния ислямски тероризъм и изразяваме съчувствие (към иранския народ) в този ужасен момент", заяви говорителката.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.