• 28 Март 2024 |
  •  USD / BGN 1.8091
  •  GBP / BGN 2.2873
  •  CHF / BGN 2.0027
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 20°C

САЩ отстъпиха за ключов ядрен завод в Иран

САЩ отстъпиха за ключов ядрен завод в Иран

/КРОСС/ Вашингтон е на път да позволи на Иран да продължи да експлоатира стотици центрофуги в ядрената централа във фордо в замяна на ограничаване на дейностите в други заводи, предаде АР.

АЕЦ дълго време бунеше духовете заради непристъпността си - лабораториите й са разположени дълбоко под планински склон в централната част на страната и на практика са защитени от сателитно наблюдение и от въздушни удари. Затова спирането на експлоатацията на центрофугите в подземното съоръжение бе ключово условие на шесторката (петте постоянни членове на Съвета за сигурност плюс Германия) за започване на преговори с Техеран за ядрената му програма.

Предложението на Вашингтон предвижда инсталациите да бъдат захранени не с уран, а с други елементи, като цинк, ксенон и германий, чието обогатяване не може да доведе до създаване на атомна бомба. На практика обаче Иран получава зелена светлина да запази технологията. Ислямската република във всеки момент може бързо да пренастрои инсталациите отново да обогатяват уран, коментират експерти.

Информацията за компромиса, на който е готов Вашингтон, изтече на фона на започващите днес ключови преговори за ядрената програма в швейцарския град Лозана. Уикендът се очертава тежък за политиците, които трябва да са готови със споразумение до края на месеца.

Иран замрази ядрените си разработки през 2013 г., за които настоява, че са изцяло за мирни цели. Това стана в съответствие с временно споразумение, което е в сила, докато текат настоящите преговори, припомня АFP.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.