• 29 Март 2024 |
  •  USD / BGN 1.8091
  •  GBP / BGN 2.2873
  •  CHF / BGN 2.0027
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 18°C

НАП проверява вестниците

НАП проверява вестниците

/КРОСС/Националната агенция по приходите започва ревизии за спазването на данъчното и осигурителното законодателство на всички издатели на централни печатни издания. Контролните производства обхващат периода на последните 5 години, като инспекторите ще проследят спазването на всички данъчни и осигурителните закони.

Доклад за данъчните рискове, изготвен през юни тази година сочи, че съществува риск от избягване на облагане в сектора на издателите на печатни издания и това е главната причина за започналите контролни производства. В допълнение, на значителна част от издателите не са възлагани ревизии от години и имат просрочени задължения към държавата. В момента в приходната агенция се подготвя подобен анализ и по отношение на електронните издания, като не е изключено ревизии да бъдат възложени и на дружествата, които управляват онлайн издания, казват от НАП.

Течащите контролни производства нямат връзка с редакционната политика на изданията, а са част от рутинната практика на НАП за оценка на риска от избягване на облагане и контрол по спазването на законодателството, допълват от НАП.

От началото на годината до момента от приходната агенция са възложили над 30 000 проверки и ревизии, уточняват от приходната агенция.

Проверката на НАП от в. "Сега" интерпретираха като реакция след като "премиерът Бойко Борисов изригна срещу "Сега"".

Премиерът бе недоволен от статиите на "Сега", информиращи и коментиращи факта, че ГЕРБ и ДПС гласуват заедно и на практика блокират ключови за страната реформи. "В медиите бухалки на газовите посредници, които стотици милиони изгубиха на година вследствие на моите действия, се манипулира общественото мнение", обяви гневно Борисов в парламента, посочва в днешния си брой изданието.

Това е вторият случай, когато НАП реагира след публикации на "Сега". В края на 2008 г. агенцията започна пълна ревизия на "Овергаз Инк." за периода 2003-2007 г. Това отново се случи след поредица от критични публикации за коалиционното правителство на Сергей Станишев и особено за действията на ДПС. Ревизията не откри никакви нарушения в "Овергаз Инк.", но НАП отказа да признае разходите за рекламата, която фирмата е публикувала в "Сега". Актът бе оспорен в съда и през 2013 г. "Овергаз Инк." спечели делото на всички инстанции, допълва вестникът.

От 1 август спряха да излизат в. "Преса" и списание "Тема". Обяснението, дадено на 120-те служители бе: поради финансови причини. Зам-главният редактор на "Преса" Валерия Велева обобщи проблема, като заяви, че тиражите спадат.

"Преса" има тригодишна история и бе създаден през 2012 г. Негов издател и главен редактор е Тошо Тошев. "Тема" е от повече от 13 години на пазара и през цялото това време защитаваше мястото си на сериозно седмично списание. Негов създател и главен редактор е Валери Запрянов.

Фалитът на КТБ повлече и медийния пазар, коментира "Капитал". Според изданието "Стандарт" е другият вестник, който има сериозни финансови задължения. По официалните отчети на изданието на този етап то не отчита загуби, но се вижда, че приходите му сериозно намаляват, вестникът има много краткосрочни и дългосрочни задължения (виж таблицата). От известно време екипът му не получава заплатите си, потвърдиха пред "Капитал" двама журналисти на ръководни позиции в медиата.

Фалит и на "Стандарт" е следващата стъпка на Делян Пеевски, която ще бъде изпълнена от подставени лица, пишат днес медиите.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

НАП добре си гледат работата.

03.08.2015 12:41:00

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.