• 23 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8396
  •  GBP / BGN 2.2656
  •  CHF / BGN 2.0178
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 12°C

НАП погна медиите за данъчни нарушения

НАП погна медиите за данъчни нарушения

/КРОСС/След като вчера от в. "Сега" съобщиха, че НАП проверява изданието заради недоволството на премиера Бойко Борисов от публикации в него, от приходната агенция побързаха да уточнят, че течащите контролни производства нямат връзка с редакционната политика на изданията, а са част от рутинната практика на НАП за оценка на риска от избягване на облагане и контрол по спазването на законодателството.

"Ако някой се е познал като медия-бухалка на газов посредник, нямам никаква вина", коментира премиерът Бойко Борисов.
„Учудвам се, че някога съм критикувал вестник „Сега". Ако вие ми донесете написано, че аз съм казал за вестник „Сега" каквото и да било, освен, че на Христо Комарницки ми харесват карикатурите, аз ще отида на крака във вестник „Сега" с букети цветя за всички журналисти", заяви премиерът.
„Ако някой случайно се е познал като медия-бухалка на газов посредник, който благодарение на мен загуби бизнеса си, който е около 200-300 млн. лева на година. За 20 години това са няколко милиарда лева. Благодарение на моята политическа воля, махнахме трите посредници между Русия и България. Три посредника имаше за газ. Ако някой се е разпознал там, аз нямам никаква вина", посочи министър-председателят.
"Много уважавам вестник „Сега" и ако са се разпознали в това, съжалявам, аз никога не съм ги споменавал. Карикатурите на Христо Комарницки - той си вади вече 15-16 години хляба с мен", уточни Борисов.
По думите му, ако някой се е разпознал за медия-бухалка на газов посредник и си е изкарвал парите от повишаването цената на тока между източника и потребителя, също трябва да си каже. „Кълна се, че научих от Владимир Горанов, като го питах сутринта каква е тази проверка, той ми каза, че е на всички печатни издания. Да ходя аз да правя глупости на вестник „Сега" и да им правя проверки? Съжалявам, че може дори да го допуснат. Не съм имал предвид тях, но ако са се разпознали, да дойдат да питат така ли е", коментира още Бойко Борисов.

Националната агенция по приходите (НАП) започна безпрецедентни данъчни ревизии на целия сектор на печатните медии. Информацията за това дойде след като от критичния към властта всекидневник "Сега" съобщиха, че са обект на проверка, започнала няколко дни след като премиерът Бойко Борисов атакува изданието, пише по темата "Капитал".

Дали това е причинно-следствената връзка няма как да знаем, но е факт, че преди година обект на проверка бяха "Капитал" и "Капитал Дейли", които тогава критикуваха кабинета на Пламен Орешарски, допълва изданието.

Проверките и ревизиите са едно от оръжията на данъчните и никой не би трябвало да се чувства имунизиран. В случая обаче има доста неясни обстоятелства, които налагат въпроса дали активността на НАП всъщност няма други цели - от оказване на натиск до използването на агенцията за разчистване на сметки и натиск върху редакционното съдържание.

Ето защо единственият начин да бъдат изкоренени тези подозрения е данъчната администрация да гарантира пълна прозрачност на действията си, коментира още изданието.

От Националната агенция по приходите заявиха, че започват ревизии за спазването на данъчното и осигурителното законодателство на всички издатели на централни печатни издания за пет години назад, тъй като доклад за данъчните рискове, изготвен през юни тази година, сочи, че съществува риск от избягване на облагане в сектора на издателите на печатни издания и това е главната причина за започналите контролни производства. В допълнение, на значителна част от издателите не са възлагани ревизии от години и имат просрочени задължения към държавата.

В момента в приходната агенция се подготвя подобен анализ и по отношение на електронните издания, като не е изключено ревизии да бъдат възложени и на дружествата, които управляват онлайн издания, съобщиха от НАП.

За евентуални ревизии на онлайн изданията за спазването на данъчното и осигурителното законодателство потвърди и днес в ефира на Нова телевизия говорителят на НАП Росен Бъчваров.

В момента приходната агенция проверява 54 печатни издания.

„Проверяваме целия медиен сектор от гледна точна на един прост интерес на държавата - дали те са спазвали данъчния закон и дали има данни за избягване на облагане. Нашата работа е лишена от емоции, оценки, квалифицикации и субективно отношение към която и да е от медиите", подчерта Бъчваров.

Той уточни, че това, от което се интересува НАП, е дали има неплатени задължения и дали има укрити данъци.

От Съюза на издателите в България заявиха, че очакват информация кои печатни и електронни медии са проверявани от Националната агенция за приходите.

В своя декларация Съюзът на издателите изрази надежда институциите да не бъдат използвани за натиск срещу неудобни медии и редакционната политика на изданията да не бъде използвана като критерий за проверка.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.