• 29 Март 2024 |
  •  USD / BGN 1.8091
  •  GBP / BGN 2.2873
  •  CHF / BGN 2.0027
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 20°C

Русия: Вината за сваления Ил-20 е изцяло на Израел (видео)

Русия: Вината за сваления Ил-20 е изцяло на Израел (видео)

/КРОСС/ Министерството на отбраната на Русия официално обвини Израел за сваления руски самолет в Сирия през миналата седмица и обвини израелските въоръжени сили в "престъпна небрежност", съобщават агенция Итар ТАСС и "Таймс оф Израел".
Москва подробно описа обстоятелствата от около инцидента. Русия обвинява Израел в преднамерено заблуждаване на Москва за извършените от Тел Авив бомбардировки, като е попречил на сваления самолет да се насочи към безопасна зона навреме.

"Представените обективни данни показват, че действията на пилотите на израелските изтребители са доведели до смъртта на 15 руски военнослужещи заради липса на професионализъм и са акт на престъпна небрежност най-малко да се каже. Следователно ние вярваме, че вината за трагедията с руския Ил-20 лежи изцяло върху ВВС на Израел и тези, които са взели решението за провеждането на такива действия", каза на брифинг говорителят на руското военно министерство генерал-майор Игор Конашенков.

Той остро разкритикува поведението на еврейската държава по време на инцидента. Конашенков отбеляза, че израелското военно ръководство "или не оценява нивото на отношения с Русия, или няма контрол над отделни командвания и командващи офицери, които са знаели, че действията им ще доведат до трагедия".
Москва също оспори твърденията на Израел, че самолетът е бил свален в момент, когато израелските изтребители вече са били във въздушното пространство на еврейската страна.

"Израелските изтребители са забелязали руския Ил-20 и са го използвали като щит срещу противоракетната отбрана, докато са провеждали маневри в региона", натърти военното министерство.
Според Конашенков Русия е изпратила повече от 310 известия на израелската армия, откакто страните постигнаха споразумение за сътрудничество, докато Израел е уведомил Русия само 25 пъти. Говорителят добави, че това не съответства, тъй като Тел Авив е извършил повече от 200 бомбардировки в Сирия през последната година и половина.
"Това е изключително неблагодарен отговор за всичко, което е направила Руската Федерация за Израел и израелския народ в последно време", смята Конашенков.

Той припомни, че са изпълнили молба на Израел, която е довела до изтеглянето на подкрепяни от Иран сили от Голанските възвишения до израелската граница, включително 1 050 бойци, тактически ракети, муниции и друга военна техника. Те са преместени на повече от 140 километра във вътрешността на Източна Сирия.

15 руски военнослужещи загинаха при катастрофата на Ил-20, който по погрешка беше свален от противовъздушната отбрана на Сирия до сирийския град Латакия по време на израелски въздушни удари. Тел Авив обвинява Дамаск в безразсъдно поведение.
Междувременно ливанската медия Al-Mayadeen съобщава, че Русия планира да остави затворено въздушното пространство над териториалните води на Сирия след приключването на военни учения на 26 септември. Решението е взето от Съвета за национална сигурност на Русия след инцидента със сваления самолет.

По-рано тази седмица израелска военна делегация пътува до Москва в опит да намали напрежението, възникнало заради инцидента.

Но на брифинга руското военно министерство отхвърли разкритията на израелската армия.
"Израелски военнослужещ обяви, че в следващите минути Израел ще извърши атака по индустриални обекти в Северна Сирия. В рамките на минута, в 21,40 часа, израелски изтребители Ф-16 пуснаха бомби GBU-39, атакувайки индустриални обекти в Латакия. Израел не информира предварително руските сили за операцията си, а израелската армия предупреди преди началото на атаката", разкри Конашенков.

Това директно противоречи на твърдения на висш израелски военен, който заяви пред журналисти, че са предупредили руснаците повече от минута преди атаката.

Конашенков също обвини Израел, че е предоставил заблуждаваща информация за местоположението на бомбардировките.

"Град Латакия е в западна провинция на държавата, а не в Северна Сирия. Заблуждаващата информация, предоставена от израелски военнослужещ за въздушните удари, не е позволила на Ил-20 да се насочи към безопасна зона навреме", категоричен е говорителят.

Представителят на руското военно министерство каза още, че израелските самолети са изчезнали от сирийското крайбрежие след атаката, докато руският самолет е останал в средата и се е превърнал в далеч по-голяма мишена за сирийската противовъздушна отбрана.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

На крива ракета космоса и пречи ....

23.09.2018 21:07:28

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.