• 19 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8315
  •  GBP / BGN 2.2841
  •  CHF / BGN 2.0155
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 5°C

И Израел напуска ЮНЕСКО

И Израел напуска ЮНЕСКО

/КРОСС/ Израел също напуска ЮНЕСКО (Организацията на обединените нации за образование, наука и култура), съобщава „Франс прес", цитирана от news.bg

По-рано днес САЩ официално съобщиха, че напускат агенцията.

Държавният департамент поясни, че са информирали ЮНЕСКО за решението си да напуснат организацията като резултат от "продължаващото антиизраелско предубеждение" в агенцията. Сега заради това предубеждение отказ да членува в организацията депозира и Израел.

Израелският премиер Бенямин Нетаняху нарече американското решение "смело и морално". В разпространеното изявление се казва, че Нетаняху е наредил на министерството на външните работи да започне да подготвя излизането на страната от ЮНЕСКО.

Израел приветства обявеното оттегляне на САЩ от ЮНЕСКО като начало на "нова ера" в ООН и доказателство, че антиизраелските позиции на ЮНЕСКО имат последици.

"Навлизаме в нова ера в ООН, в която при практикуване на дискриминация срещу Израел трябва да се плати цена", заяви постоянният представител на Израел в ООН Дани Данон.

А конкретно действията на ЮНЕСКО, които се считат за антиизраелски са, че по-рано през годината юдейски храм, който обаче се намира под контрола на Палестина, бе включен в списъка на Световното наследство. През миналата година резолюция на организацията пък обяви държавата окупационна сила, като освен това Израел бе разкритикуван заради ограничаването на достъпа на мюсюлманите до Храмовия хълм в Йерусалим, което пък разгневи властите в страната, тъй като въпросният хълм не бил свещен само за изповядващите исляма, а и за юдеите. Междувременно властите в Израел бяха призовани и да спрат строителните дейности в Стария град на Йерусалим, в който също има обекти от Световното наследство.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.