• 19 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8315
  •  GBP / BGN 2.2841
  •  CHF / BGN 2.0155
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 8°C

Еколози и жители на Аспарухово протестират срещу изсичането на горите

Еколози и жители на Аспарухово протестират срещу изсичането на горите

/КРОСС/ Еколози и жители на варненския квартал Аспарухово излязоха на протест срещу изсичането на горите над квартала. Те започнаха и подписка с искане за забрана на изсичането за срок от 10 години. В нея за половин час са събрани повече от 50 подписа.

Протестът не беше многоброен и повечето от лицата бяха на членове на екологични организации. След като хората, които чакаха по спирките, разбраха, че подписката е срещу изсичането на горите, веднага се наредиха на опашка, което дава надежда, че действително ще има гражданска активност, съобщава кореспондентът на БНР. Хората се опасяват, че може да се повтори бедствието от 19 юни, отнело живота на 13 души, тъй като почистените дерета отново се пълнят с боклуци, а гората около Аспарухово безразборно се изсича.

Един от еколозите - Галин Генчев, каза, че подписката ще бъде внесена бързо в Народното събрание, защото всеки ден е изгубен за дърветата, които се секат безразборно. Учителката Юлия Александрова, която живее точно там, откъдето тръгна голямата вълна по време на бедствието на 19 юни, има идея, как да бъдат наказани хората, които секат безразборно: „Хората, които действително изсякоха гората и продължават да я секат - мога да уточня, че живея точно срещу къщите, където мина вълната, и ежеднедно ставах свидетел на поне десет каруци, които се изнасят от гората с цел хората не да подпомагат собствените си нужди...Разбирам, че може би това е начинът, след като не им се забранява. Но те ги използват, за да продават. Аз лично знам хора, които купуват от тях. На мен са ми предлагали. Не мога да разбера що за бизнес е и кой го организира и го търпи толкова години? Моята идея е, тези хора, след като не може да им бъдат наложени парични санкции, вкарани в затвора, което за мен също не е изгодно - народът да плаща за тяхната издръжка, то просто да бъдат впрегнати в залесяване и поддържане чистотата на квартала".

Протестиращите казаха още, че би било поредно безумие, ако действително падне тримесечният мораториум върху износа на дървесина. Според тях, този мораториум трябва да стане перманентен, защото това, което се случва в България, наистина ще доведе до страшни последици и нови наводнения.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.