• 25 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8245
  •  GBP / BGN 2.2829
  •  CHF / BGN 1.9974
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 10°C

Парламентът решава съдбата на Фонд "Научни изследвания"

Парламентът решава съдбата на Фонд "Научни изследвания"

/КРОСС/ Парламентът ще обсъжда на второ четене Закона за научните изследвания, с който се очаква да се реши съдбата на Фонд "Научни изследвания". С промените ще се уреди организационен статут на единствения методически и финансов инструмент на държавата за организиране и провеждане на научно-изследователска дейност Фонд "Научни изследвания".

В мотивите на вносителите се посочва, че в момента практическата стойност на Фонда от неговото създаване показва дълбоки пороци заради неадекватна организация, заложена в закона. Изпълнителният съвет и управителят се назначават от министъра, което създава липса на вътрешна координация и неефективна организация. В действащия закон липсва и финансовата обвързаност с държавната политика в дългосрочен план, което е в противоречие с европейските норми.

Предлага се Управителният съвет да се назначава от министъра, а изпълнителният директор да се определи след конкурс от председателя на Управителния съвет. Членовете на Съвета не могат да бъдат ректори и заместник-ректори на висши училища, заместник-председателите и главните научни секретари на БАН и Селскостопанската академия.

Промените дефинират и понятието "млад учен", който е лице, което извършва научноизследователска дейност във висше училище или научна организация след придобиване на образователно-квалификационна степен - магистър, но не повече от десет години след придобиването ѝ до навършване на 40-годишна възраст.

Ще се въведе и фигурата на постдокторанта, който е придобил образователна и научна степен "доктор", до навършване на 40-годишна възраст.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Според българските политици в Европа няма подобни фондове, затова не знаем как да ги управляваме. Не можем да почерпим европейския опит.

11.02.2016 13:13:20

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.