• 28 Март 2024 |
  •  USD / BGN 1.8083
  •  GBP / BGN 2.2804
  •  CHF / BGN 1.9935
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 18°C

Ще могат ли медицинските сестри да слагат инсулин в детската градина?

Ще могат ли медицинските сестри да слагат инсулин в детската градина?

/КРОСС/ Деца с хронични заболявания и увреждания са без грижа в лекарските кабинети в детски градини и училища. Сдружения и неправителствени организации внесоха жалба до здравния министър Кирил Ананиев. Искането им е да се намери начин това положение да бъде променено.

Когато малката Магдалена е почти 2-годишна, семейството й разбира, че е болна от диабет. След като тръгва на детска градина се оказва, че медицинският персонал не може да полага необходимите грижи за заболяването й.

През 2017 г. в Закона за здравето влиза в сила текст, според който в медицинските кабинети в учебните заведения трябва да се полагат допълнителни грижи за деца с хронични заболявания. В наредбата за здравните кабинети обаче такова задължение не е записано.

От Здравното министерство изпратиха писмена позиция, в която казват, че ще бъде извършена промяна на наредбата за здравните кабинети в детските градини и училищата, но също така казват, че задълженията на медицинските  сестри са разписани в няколко наредби и  в случай на дете със захарен диабет, когато лечението е назначено от лекар, следва и медицинското лице в учебното заведение да поставя инжекции с инсулин, в детската градина обаче прилагат неразписаната наредба.

“Това си  има и своето обяснение. Това е манипулация, която се извършва под контрола на лекар“, каза директорката на детска градина"Сърчице"

Сега Магдалена ходи в единствената детска градина в София, в която има диабетна група, но след година става на 7.

 “От догодина моят кошмар продължава с тръгването на училище. Аз пак няма да мога да започна работа и пак в едно 4-членно семейство бащата само ще трябва да работи“, сподели майката на момиченцето.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.