• 24 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8323
  •  GBP / BGN 2.2729
  •  CHF / BGN 2.0113
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 20°C

Калфин: Предлагаме 2 месеца увеличение на пенсионната възраст

Калфин: Предлагаме 2 месеца увеличение на пенсионната възраст

/КРОСС/С два месеца увеличение на възрастта и стажа за пенсия, но под условие, е предложението на вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин.

Според него 2 месеца са вариант, ако се видят дългосрочни промени и ако има съгласие от социалните партньори и партиите. Ако няма съгласие за промяна, остават с 4 месеца вдигане на възрастта за пенсия по действащото законодателство, посочи Калфин. Той обясни, че пенсията на тези, които се пенсионират предсрочно, ще бъда намалена с 0,4 %.

Относно бюджета за държавно-обществено осигуряване, което трябва да бъде гласувано днес на първо четене в парламента, вицепремиерът не е оптимист, че ще се стигне до исканите договорености поради краткото време между първо и второ четене. Въпреки това той обеща: "Ще бъде направено всичко необходимо, все пак да ги има" и съобщи, че има вариант за споразумение между правителството и социалните партньори.

Заместник-министър Николай Николов, чиито работен приоритет е пенсионната система заяви, че е за плавен вариант на нарастване на пенсионната възраст и изравнява на възрастта за мъжете и жените в една по-далечна перспектива. Не може да приемем предвиденото нарастване с 4 месеца за възрастта, защото от 2000 г. увеличаваме възрастта и стажа драстично, каза той. По думите му увеличаване на възрастта с 2 месеца дава възможност за по-плавна и предвидима промяна в пенсионната система.

От друга страна Ивайло Калфин представи приоритетите по програмата за подпомагане на най-бедните и ОП "Човешки ресурси", които бяха одобрени през миналата седмица.

Основните оси по програмата са свързани с подобряване на достъпа до заетост и качеството на работните места, намаляване на бедността и насърчаване на социалното включване, модернизация на институциите в сферата на социалното включване, здравеопазването, равните възможности. Близо 20% от общата сума от над 2 млрд. лева отива за институционален капацитет, 2/3 от останалото ще се изразходват към програмите за заетост, а последната 1/3 - за социално включване. 762 хиляди души трябва да бъдат обхванати от мерките и финансирането. 8000 млади души ще бъдат заети със стаж от 6 месеца по програмата по младежка заетост до 23 г. Калфин се надява програмата за младежка заетост да започне от началото на другата година.

Относно ОП за храни по Фонда за европейско подпомагане на най-нуждаещи се лица, Калфин посочи, че у нас познаваме програма в друг формат, който минавал през МЗХ и е имало доста скандали, свързани с него. "Тогава най-нуждаещите се получаваха пакети с храна. Сега Агенцията за социално подпомагане ще бъде управляващ орган. Програмата няма да бъде само за раздаване на храни, ще бъде разширена с обществени трапезарии, като в момента има 180 в страната, но работят само зимата", каза той. Целта е, обясни Калфин, трапезариите да станат целогодишни, както и да се разшири обхватът на хората, които ги ползват.

Понеже програмата е одобрена сега, имаше готовност да започне от другата зима, но правим всичко възможно да влезе в сила още от тази, заяви Калфин. 241 млн. лв. е бюджетът на оперативната програма.

Днес вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин представи екипа, с който ще си партнира на първа пресконференция от стъпването му в длъжност. Той ще има цели четирима заместник-министри.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.