• 20 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8359
  •  GBP / BGN 2.2843
  •  CHF / BGN 2.0205
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 10°C

Русия разработва нова далекобойна ракета

 Русия разработва нова далекобойна ракета

/КРОСС/ Русия разработва за нуждите на военноморските си сили нова крилата ракета "Калибър-М" с обсег от над 4500 км, предаде днес ТАСС, като цитира източник от военнопромишления комплекс.

Според неназования източник създаването на ракетата е на научноизследователски етап и е финансирано от Министерството на отбраната. По думите му разработването на "Калибър М" е част от държавната програма за превъоръжаване до 2027 г. и ракетата трябва да бъде предадена на бойния флот до края на действието на тази програма.Новата крилата ракета с корабно базиране ще се различава по далекобойност и габарити от предишната версия на "Калибър", която е на въоръжение. Тя ще бъде "значително по-голяма, а теглото на бойната й част ще се доближава до един тон", каза източникът.

Ракетите "Калибър" са създадени в края на 80-те години на миналия век, като те са по-маневрени, бързи и евтини от американските крилати ракети "Томахоук". Едно от предимствата на "Калибър" са голямото разнообразие на подвидове - всеки с различен обсег. "Томахоук" обаче дебютират почти 10 години преди "Калибър".

Тя ще бъде разполагана на фрегати и други надводни кораби, както и на атомни подводници. "Калибър М" е предназначена за унищожаването на сухоземни мишени и може да носи както конвенционален, така и ядрен боен заряд, допълни източникът.Според някои данни настоящите ракети "Калибър" са с обхват до около 2000 км и могат да носят до 500 кг боен заряд. Такива ракети бяха използвани от руските ВМС за обстрел по цели в Сирия, припомни ТАСС.

ДПА отбеляза, че Договорът за ликвидиране на ракетите със среден и малък обсег, подписан между САЩ и СССР през 1987 г., не забранява притежаването на такива ракети с морско базиране.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Такива невежи като теб,ще затрият нашата държава!

10.01.2019 06:51:04

Анонимен

ЧЕСТИТО ЗА РАКЕТАТА , СЛЕДВАЩИЯТ ВЕК СЕ ОЧАКВА И БЕЗАНАЛОГОВ КОМПЮТЪР

09.01.2019 13:00:58

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.