• 28 Март 2024 |
  •  USD / BGN 1.8091
  •  GBP / BGN 2.2873
  •  CHF / BGN 2.0027
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 17°C

Отличиха акад. Пламен Карталов със "Золотая муза" за принос в българо-руските културни отношения

Отличиха акад. Пламен Карталов със "Золотая муза" за принос в българо-руските културни отношения

/КРОСС/ Престижната награда „Золотая муза" беше връчена на академик Пламен Карталов, носител на български и международни отличия, директор на Софийска опера и балет, на 10 ноември, вечерта, след представлението на балета „Баядерка" със световноизвестната примабалерина Светлана Захарова.

Елегантната статуетка му бе дадена от посланика на Русия у нас Негово превъзходителство Анатолий Анатолиевич Макаров, за принос в българо-руските отношения и развитието на културните отношения между двете страни. Наградата на директора на Софийската опера и балет връчи Ованес Мелик - Пашаев, президент на продуцентска къща „Жокер медия" и един от учредителите на „Золотая муза". Той сподели пред публиката, че творчеството на акад. Карталов е тясно свързано и с руската култура. Изтъкнатият български режисьор Пламен Карталов призна, че дейността му е свързана отдавна с руския оперен репертоар. През месец май, тази година, Софийската опера и балет гастролира на сцената на Болшой театър с постановките на академик Карталов: „Янините девет братя" от Любомир Пипков и „Пръстенът на нибелунга" от Рихард Вагнер Генералният директор на театъра, професор Урин подчерта в интервю за БТА по време на гастрола, че Софийската опера показа високо ниво и получи нестихващи аплаузи от московската публика. Произведения на руски композитори като Чайковски, Бородин, Стравински, Холминов и др. са представени от академик Карталов на сцени в Русия, Беларус, Полша, Испания, Япония и др. държави.

Примабалерината Светлана Захарова беше удостоена със званието „Почетен член на Софийската опера и балет" и с нестихващи аплодисменти за участието си в спектаклите „Жизел" и „Баядерка" със солистите и трупата на първия ни оперен и балетен театър.

Наградата „Золотая муза" е създадена през 1994 г. по идея на Нели Волкова-Куртева, почетен председател на журито, художествен ръководител на Първи руски частен театър, и известни български културни дейци. Наградата се дава за специален принос в популяризирането на руската култура и изкуство в България. Събитието се реализира със съдействието на Столична община, Министерството на образованието, Руското посолство в България, Руския културно-информационен център в София, Движение „Русофили" и „Жокер медиа".

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.