• 25 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8303
  •  GBP / BGN 2.2757
  •  CHF / BGN 2.0011
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 11°C

Между височество и величество – Путин в Персийския залив

Между височество и величество – Путин в Персийския залив

/КРОСС/ Подготовката на посещение на Владимир Путин в страните от Персийския залив изискваше източна изтънченост

Руският министър на външните работи Сергей Лавров проведе на 4 март преговори едновременно в две страни от Персийския залив - Катар и Саудитска Арабия. Доха и Рияд вече година и половина не поддържат дипломатически отношения и ревниво следят за външнополитическите контакти един на друг. Така в хода на подготовката на визитата на руския президент Владимир Путин в Саудитска Арабия се оказа, че едновременно искат да го видят и в други монархии от залива, в частност в Катар. Датите на визитата в Рияд и Доха обаче все още не са определени: както отбелязват източници на „Комерсант" дневният ред на срещите на върха засега просто няма с какво да бъде запълнен. Може ли да се поправи ситуацията разяснява кореспондентката на „Комерсант" Мариана Беленкая.

Битка за визита на високо равнище

В програмата на Сергей Лавров са визити в четири страни от Персийския залив: Катар, Саудитска Арабия, Кувейт и Обединените арабски емирства (ОАЕ). Вчера министърът проведе преговори в Доха и Рияд. Графикът на обиколката изглежда като опит да се изградят мостове между съседите-съперници. Припомняме, че през лятото на 2017 г. Саудитска Арабия, ОАЕ, Египет и Бахрейн прекъснаха дипломатическите си отношения с Катар, като едновременно прекъснаха транспортните връзки с тази страна и й обявиха икономическа блокада. Всички опити да се помирят противниците засега удряха на камък.

„Ако се съди по реториката, която си разменят страните на политическо ниво, не се очертава прогрес. Но има развитие по въпроса", каза пред „Комерсант" експертът от Руския съвет по международни въпроси (РСМВ) Юрий Бармин.

„Така ОАЕ отмениха забраната за посещение на катарски кораби в пристанищата си, а катарците присъстваха на военни учения в Залива. Правят се изказвания и за възможна помощ от ОАЕ за провеждането в Катар на Световното първенство по футбол през 2022 г. Очаква се по случай на турнира да бъде отворена границата със Саудитска Арабия. Но засега всичко е доста несигурно".

Русия както и другите играчи, имащи интереси в Персийския залив, е заинтересована от възстановяването на контактите между Доха и съседите й.

Руските дипломати отбелязват обаче, че страните в конфликта трябва само да го уредят.

Преговорите в Катар започнаха за Сергей Лавров със среща с емира Тамим бин Хамад Ал Тани. Руският външен министър му предаде „приветствия и най-добри пожелания" от Владимир Путин. В Доха очакват руския държавен глава. Поканата на катарската страна отдавна е предадена и приета. Основната интрига е дали тази визита ще съвпадне в анонсираното пътуване на Владимир Путин в Рияд. Предполагаше се, че тя ще се състои още в края на миналата година, това обаче на се случи.

„Президентът на Русия беше поканен от Негово Височество емира на Катар да посети страната ви и той прие тази покана, както и поканата на редица съседни страни. Кога ще се състои тази визита предстои да се определи от протоколните служби на двете страни", заяви Сергей Лавров на пресконференция в Доха. На въпроса на журналистите за визитата в Катар и за това дали тя ще съвпадне с посещения на други страни от региона министърът отговаряше неохотно. В Саудитска Арабия този въпрос не се е обсъждал публично. Не е сигурно, че арабските партньори на Русия ще възприемат позитивно едновременната визита на президента в Рияд и Доха. Дори и сега, според сведения на „Комерсант" саудитците доста болезнено се отнесоха към това, че Сергей Лавров пристигна в Саудитска Арабия от Катар.

„Цялото сътрудничество се върти около футбола"

Според официалната информация Росия и нейните партньори от Персийския залив сега съгласуват графика на държавните глави. Но проблемът е в това, че ще бъде трудно да се запълни дневния ред на преговорите на най-високо равнище както в Рияд, така и в Доха.

На пръв поглед картината на взаимодействието на Москва със страните от региона изглежда оптимистично. Търговският обмен нараства средно със 7-10 процента на година, осъществява се постоянен обмен на делегации. Така Катар и Руският фонд за преки инвестиции (РФПИ) чрез съвместен инвестиционен фонд вече са вложили повече от 2,5 млрд. долара в руски проекти. През септември катарският фонд Катарска инвестиционна агенция сключи сделка за придобиване на 18,93 процента от акциите на компанията „Роснефт". В Русия се надяват, че инвестициите ще се увеличат. Миналата година руският министър на енергетиката Александър Новак заяви в интервю за канала „Россия 24": „Москва и Доха обсъждат съвместни проекти на стойност 12 млрд. долара".

Генералният директор на „Москоу полиси груп" Алексей Потьомкин в разговор с „Комерсант" добави: „Пред Русия има добри перспективи за сътрудничество с Катар в областта на селското стопанство, а също така в сферата на информационните технологии". По думите му Катар, както и други страни от Персийския залив, се интересуват от руските технологии в областта на киберсигурността. Русия споделя с Катар опит в провеждането на Световното първенство по футбол: от въпроси по организирането на граничния контрол до логистиката и обслужването на чуждестранните гости.

„Може да се каже, че цялото ни сътрудничество основно се фокусира сега върху футбола", уточни Алексей Потьомкин.

Инвестициите от страна на Саудитска Арабия в Русия чрез проекти на РФПИ възлизат също на 2,5 млрд. долара. През тази година са планирани нови проекти. В частност става дума за придобиване на дял в петролната компания „Новомет", която стана първият руски доставчик на оборудване за „Сауди Арамко".

Като цяло интересите на Русия във всички страни от региона са общо взето еднакви: те са петролния сектор, военнотехническото сътрудничество (ВТС), селското стопанство, медицина и IT сектора.

Заедно това обаче, както отбелязват експертите, развитието на сътрудничеството върви доста бавно.

„В рамките на предишни споразумения, сключени в хода на визитата в Москва на саудитския крал Салман, имаме много нереализирани очаквания: и в инвестициите, и в сферата на ВТС, и по други двустранни договори. ВТС с Катар също изостава. Няма потвърждения и нови споразумения, които биха могли да бъдат подписани в хода на визитата на президента", каза пред „Комерсант" експертът на РСМВ Юрий Бармин. Не е задоволителен и обемът на търговския обмен. Общият търговски обмен на Русия с арабските страни през 2018 г. възлезе на 21,7 млрд. долара. Основно той се пада на две държави - Египет и Алжир. Саудитска Арабия заема шесто място в списъка (762,7 млн. долара), а Катар трето отзад напред - 16-то (78,7 млн. долара).

Надежди за промяна на ситуацията се възлагат на серия от заседания на междуправителствените комисии със страните от Персийския залив, които трябва да се състоят през март-април т.г. Неслучайно руският външен министър обърна толкова голямо внимание на въпроса за преминаване на двустранното сътрудничество на практическа основа. „Съгласни сме с нашите катарски приятели и по-нататък да увеличаваме търговско-икономическия обмен, да стимулираме двустранната търговия. Приветстваме усилията, които се предприемат по линия на междуправителствената комисия за търговско, икономическо и техническо сътрудничество, поредното заседание на която ще се състои на 10 април в Москва. Там ще протича в тези дни също и четвъртото международно изложение „Арабия-Експо" и 12-та сесия на Руско-арабския бизнес съвет", каза Сергей Лавров в Доха.

Както поясниха пред „Комерсант" руски източници, свързани с двустранното сътрудничество в икономическата сфера, изложбата и сесията на бизнес съвета ще станат лакмус за руско-арабското сътрудничество.

Според източниците месец преди откриването на изложението все още липса ясно разбиране кой ще участва в него. Предполага се, че визитата на външния министър Сергей Лавров в района на Персийския залив „ще стимулира" арабското участие.

На прицела на мускета

Друга посока, в която не всичко е толкова гладко, както би ни се искало, е Сирия. От една страна, и Доха, и Рияд не настояват за незабавната оставка на сирийския президент Башар Асад. От друга страна, те са най-твърди противници на връщането на Сирия в Лигата на арабските държави. Те не бързат и да влагат пари за възстановяване на териториите, които се намират под контрола на президента Асад. В същото време тези въпроси са сред най-важните за Москва по сирийския въпрос сега и те са били засегнати в хода на визитата на Сергей Лавров. Но отговорите на събеседниците му не са обнадеждаващи.

„Смятаме, че на сирийска земя не се е случило нищо, което би променило позицията ни и общия ни подход по този въпрос", каза на пресконференция в Доха външният министър на Катар Мохамед Ал Тани.

В Рияд, чиито регионални съюзници Бахрейн и ОАЕ върнаха посолствата си в Дамаск, като цяло не са толкова категорични, но също засега не възнамеряват публично да преразглеждат позицията си, особено под натиска на САЩ.

Американското и като цяло западното влияние се отразяват върху всички сфери на сътрудничеството на Москва със страните от Персийския залив. Това се вижда особено по въпроса за ВТС. Така още през октомври 2017 г. в хода на визитата в Доха на руския министър на отбраната Сергей Шойгу беше подписано споразумение за военнотехническо сътрудничество с Катар. След това започна работа по неговото изпълнение. Бяха постигнати споразумения за доставката на автомати „Калашников" (заслужава да се отбележи, че Катар става първата страна, поръчала автомати АК-12) и противотанкови ракетни комплекси „Корнет-Е". Катар прояви заинтересованост и към закупуването на комплекси за противовъздушна отбрана С-400 „Триумф", въпреки че сделката едва ли може да бъде реализирана. „Нямаме никакво окончателно становище по въпроса за С-400, има технически екипи, специалисти, които дискутират какви са перспективите", каза Мохамед Ал Тани.

Развивайки ВТС с Москва Доха се опасява да не попадне под американски и европейски санкции.

Катар, според сведения на осведомени източници на „Комерсант", предложи следния вариант: Русия му подарява оръжие, в замяна на което емирството увеличава инвестициите си в руската икономика. Идеята за бартер поначало не срещна ентусиазъм от страна на Москва, а катарците се обидиха заради твърдата й позиция. Но на преговорите в Доха страните се увериха взаимно, че са готови да търсят пътища за решаване на проблема. Заслужава да се отбележи, че сред четирите страни от своята обиколка именно в Катар Сергей Лавров проведе преговори с министъра на отбраната Халид бин Мохамед ал Атия.

По време на преговорите в Доха на Лавров бе подарен дървен мускет от 19-и век. Сега и двете страни в преговорите трябва да се постараят, за де не остане той най-яркият пример на взаимодействието в сферата на военнотехническото сътрудничество.

Мариана Беленкая, в. Комерсант

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.