• 26 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8245
  •  GBP / BGN 2.2829
  •  CHF / BGN 1.9974
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 6°C

Почти 1 милиард евро са събрани за ден за възстановяване на катедралата "Нотр Дам" (обновена)

Почти 1 милиард евро са събрани за ден за възстановяване на катедралата "Нотр Дам" (обновена)

/КРОСС/ Малко преди 20 ч. българско време ще забият камбаните на всички френски катедрали - точно два дни след избухването на пожара в катедралата "Нотр Дам". В своя реч снощи френският президент Еманюел Макрон обеща емблематичният католически храм да бъде възстановен в рамките на пет години.

"Да възстановим Нотр Дам още по-красива в следващите пет години" - това пожела френският президент Еманюел Макрон в краткото си обръщение към французите снощи, напомняйки им, че са народ-строител, винаги възстановявал разрушените си паметници. Даренията за пострадалата катедрала вече са на път да достигнат 1 милиард евро. Сенатори от партията на Републиканците предложиха проектозакон за данъчни облекчения за дарителите, допринесли за реставрацията на катедралата. Експерти обаче са обезпокоени за устойчивостта на сградата.

Редица европейски държави, сред които и България, предложиха помощта си. Това направи и руският президент Владимир Путин.

Трийсет души са били разпитани във връзка с разследването за причините на пожара. Разпитите ще продължат и днес. Стотици християни се събраха снощи на молитвено бдение в близост до изгорелия храм.

Според властите катедралата е била на минути от тотална разруха, като ключови са били смели действия на 400-те пожарникари в рамките на критичен половин час от бедствието. Франс прес описва и жива верига от огнеборци, спасила много от реликвите в катедралата в пика на пожара, с огромен риск за живота им.

Експерти предупреждават, че ще са нужни години за реставрирането на емблематичната сграда. Редица европейски държави, сред които и България, предложиха помощта си. Това направи и руският президент Владимир Путин. В 18:50 българско време ще забият камбаните на всички френски катедрали - точно два дни след избухването на пожара в катедралата "Нотр Дам".

Експерти, цитирани от Би Би Си и други медии, са скептични относно срока за реставрация, като прогнозират работата да продължи десетилетия. Франс прес цитира един от реставраторите на замъка Уиндзор, според когото има недостиг на квалифицирани реставратори за такива проекти.

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.