• 19 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8359
  •  GBP / BGN 2.2843
  •  CHF / BGN 2.0205
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 12°C

Кубанският казашки хор пристига догодина на турне за първи път в България

Кубанският казашки хор пристига догодина на турне за първи път в България

/КРОСС/ За първи път в България на турне пристига най-старият ансамбъл в Русия - световноизвестният Кубански казашки хор. От 18 юни до 22 юни 2019 година легендарните казаци от делтата на Кубан ще пеят в пет български града: 18 юни - зала 1 на НДК, 19 юни - Велико Търново, 20 юни - Варна, 21 юни - Бургас, 22 юни - Пловдив. Това съобщи в интервю за БТА директорът на Държавния академически Кубански казашки хор Анатолий Евгениевич Арефиев.
"Ние идваме при вас с топлотата на сърцата си, завещана от нашите деди и прадеди. И се надяваме да бъдем посрещнати със същата топлота от един братски славянски народ", заяви Анатолий Евгениевич Арефиев, който е и заслужен деятел на културата на Русия, на Украйна и Република Адигея. Носител е и на званието заслужен деятел на изкуствата на Република Крим. Представител е на Министерството на Културата на Краснодарския край.

Следва цялото интервю:

Въпрос: Анатолий Евгениевич, това е първото гостуване на Кубанския казашки хор в България. Какво очаквате от българската публика?
Отговор: Да, наистина. Това е първото ни гостуване в слънчева България, където за първи път на турне ще пристигне най-старият ансамбъл в Русия - световноизвестният Кубански казашки хор. Към това българско турне вървим 207 години. На толкова години е нашият Кубански казашки хор, създаден през 1811 година. Та представяте ли си цели 207 години вървим към българската сцена и ето ни тук. От 18 до 22 юни следващата година легендарните казаци от делтата на Кубан ще пеят в пет български града: 18 юни - зала 1 на НДК, 19 юни - Велико Търново, 20 юни - Варна, 21 юни - Бургас, 22 юни - Пловдив. С радост приехме поканата за това турне и с огромна радост ще представим нашия репертоар на нашите братя славяни - българите. Това само може да ни радва, пък и досега наистина никога не сме концентрирали в страната ви. Това турне може да бъде разглеждано като един мащабен проект на Кубанския казашки хор съвместно с българските зрители. Направи ни впечатление, че в България не е забравен руският език, тук се пеят и тачат руските песни и затова безусловно ние имаме желанието да запознаем българския зрител конкретно с казашките песни, които си имат своята специфика и особености, а също така и да покажем казашките танци. В репертоара ни са включени и авторските песни на нашия художествен ръководител Виктор Захарченко.
От публиката безусловно очакваме аплодисменти. Но отговорът на този въпрос се крие единствено след като приключи нашата програма. В едно съм сигурен, че българският зрител ще приеме Кубанския казашки хор така, както приемат хора в родината. Няма човек на земното кълбо, който би могъл да остане равнодушен към великолепието на казашките песни, уникалното изпълнение и дълбоките текстове. Искаме да прозвучим естествено, така както пеем в нашите села и поля. Искам да прозвучим така, сякаш публиката е част от един филм, където действието се развива в староприемница пълна със смели казаци, запели техните песни и забили ками в дървените маси.
В Руската Федерация нашият хор е приеман навсякъде. Надяваме се да бъдем приети и в слънчева, приятелска и братска България. Убеден съм, че сърцата на нашите артисти и сърцата на българската публика ще тупат в пълен унисон. Нашият успех не зависи от децибелите в залата, а от артистичността и гласовете на изпълнителите, от топлотата на песните и красотата на целия репертоар. Ние идваме при вас с топлотата на сърцата си, завещана от нашите деди и прадеди. И се надяваме да бъдем посрещнати със същата топлота от един братски славянски народ.

Въпрос: Каква програма ще представите у нас?
Отговор:
Ще покажем както исторически произведения, които са на повече от 200 години, така и съвременният ни репертоар от казашки песни и танци. Всичко това ще бъде обвито в автентични и невероятно красиви костюми. Ще покажем програма, която е пълна с позитивно и ведро настроение, но не само - там ще присъства и история, и битки, и любов, и семейството и вярата. Ще съберем всички добродетели на българската сцена. Обещаваме Ви, че ще представим една великолепна завладяваща програма под надслов: "Най-доброто за 200 години". Ще дойде целият състав на ансамбъла - 100 души, заедно с всички танцьори, певци, музиканти и солисти. Сред тях ще бъде и Виктор Сорокин - харизматичният певец, който разтреперва с мощния си глас и емоционални изпълнения не само жените.

Въпрос: С какво смятате да привлечете българската публика, която ще види и чуе за пръв път хора на казаците?
Отговор:
С първото гостуване на ансамбъла в България ще привлечем интереса на хиляди хора с прекрасните и емоционални хорови изпълнения, както и с красотата на автентичните и пъстроцветни носии и костюми. Казашкият хор е пазител и разпространител на музикалните танцови и певчески традиции на Кубанския край. Песните на казаците са с изключително силни текстове - за любовта към любимата, към родината, към родния край, за войната и жертвоготовността на казаците в името на свободата и отечеството.
Репертоарът на ансамбъла е запечатал славна двувековна история и култура, той отразява традициите на един непокорен народ, чийто живот е свързан със защитата на границите и на императора. Изпълненията на ансамбъла радват стотици хиляди зрители по света в многобройни турнета. Неслучайно между феновете на ансамбъла е и самият руски президент Путин.

Въпрос: Доколкото ми е известно графикът на Кубанския казашки хор е натоварен и пълен година напред?
Отговор:
Да, така е. Имаме много турнета в Русия и в чужбина. Графикът ни се разписва година напред. След броени дни тръгваме на грандиозно турне вътре в страната - от единия до другия край на Русия. Това турне ще е с продължителност месец и половина. Краят на турнето ще е в Далечния Изток, в град Владивосток, където вече ни очакват с нетърпение. Това турне ще е с маршрут от бреговете на Черно море и чак до Тихия океан. Преди две години направихме подобно турне, което се увенча с невероятен успех и сега го повтаряме по желание на зрителите. Това наше турне от единия до другия край на Русия е регистрирано в книгата за рекорди на Русия, нещо като нашия местен "Гинес" като най-продължително турне в километри с най-много изпети песни, с най-много изнесени концерти и с най-много артисти на сцената. Кубанският казашки хор притежава и Сертификат за този рекорд, който се счита и световен предвид територията на Русия и изминатите километри. Тази година с това турне ние ще закрием зимния сезон, след което ще открием сезона наново и ще дойдем да се постоплим у вас в слънчева България.

Въпрос: Каква е продължителността на репертоара ви на сцената?
Отговор:
Ще докараме една пълноценна и много интересна програма - най-доброто от най-доброто, което можем да представим. На сцената ще са 100 артисти, което ще е едно пълноценно казашко присъствие. Концертът ще е в две части. Българската публика ще има възможността да се наслади на най-добрия репертоар, постигнат за 200 години. На сцената също така ще излезе и виртуозният танцов казашки състав на Кубанския казашки хор. Програмата ще продължи толкова, колкото ще са аплодисментите на българската публиката. Ако зрителите в залата аплодират до сутринта - ще пеем до сутринта, няма проблем!

Въпрос: Г-н Арефиев, каква е историята на хора, кога точно е създаден? Пял ли е хорът пред руските императори?
Отговор:
Кубанският казашки хор е основан в днешен Краснодар в началото на 1811 г. и има вече 207 годишна история. За основател на този хор се счита свещеник - протоерей Кирил Росинский. Той се е допитал до атамана на Черноморските Казашки войски за възможността да се събере мъжки колектив от най-добрите гласове за хор, който да пее предимно на службите. Атаманът пък написал молба за създаването на такъв хор до Генерал-губернатора на Херсонския Одески край. Тогава за пръв път е бил даден бюджет на Кубанската Казашка войска за подбор на пеещи казаци. Подборът се е извършвал не само в самите войски, но и по целия Кубански окръг. Били са подбрани най-добрите гласове по онова време. И от този момент фактически е историческата дата на създаването на Кубанския казашки хор, който е първоприемник на военния казашки хор.
"Кубанският казашки хор" е именуван така през 1936 година. За цялата си история "Военният певчески Кубанския казашки хор", както се е наричал по онова време, е показвал своя репертоар пред руските императори - Александър Втори и Александър Трети. Руските императори са обожавали този хор, като са отбелязвали неведнъж високото и стройно звучене на гласовете и многообразието на мъжките тембъри. За това са налице исторически документи, потвърждаващи оценката на императорите. Руските императори са били единни в твърдението си, че този певчески колектив трябва да бъде обезпечаван с всичко необходимо за в бъдеще, така че никога тези гласове да не спират да пеят и достойно да представя Руската Империя, Кубан и Казаците, предимно със служенията си в православните храмове на Кубан, както и в концертните си прояви. И ето, че и досега ние продължаваме тази традиция и със сегашния Кубански казашки хор. В неговия репертоар са най-популярните руски и украински казашки песни и танци. В състава му са над 100 души - певци, певици, танцьори и музиканти. Ръководител на хора е народният артист на Русия Виктор Захарченко.

Въпрос: По думите Ви хорът стриктно продължава да спазва традициите. Навремето е пял пред императорите, а наскоро пяхте пред президента Владимир Путин на сватбената церемония на външния министър на Австрия г-жа Карин Кнайсъл. Как ще коментирате това участие? Каква беше емоцията на хора да пее пред толкова високопоставени държавници?
Отговор:
Емоцията беше наистина голяма. Усещането беше страхотно, защото самата атмосфера бе сватбена, весела, позитивна пълна с усмивки. Да се пее пред високопоставени държавници е изключително отговорна работа.

Въпрос: Кой Ви покани на тази сватба?
Отговор:
Няма да Ви дам конкретика, само ще загатна, че бяхме поканени от хора, които имат отношение към културата на Русия, които бранят и ценят културните ценности и подкрепят руската култура. Предполагам, че нашето участие е било съгласувано с президента на Руската Федерация Владимир Путин. Бяхме изключително поласкани, учудени и много радостни от факта, че буквално от първия музикален такт на първата песен, която запя Кубанският казашки хор всички присъстващи взривиха околността с бурните си аплодисменти. Хорът почти не се чуваше от бурните и продължителни аплаузи. Имах усещането, че се намираме на кубанска сватба, а не на австрийска. Такова топло посрещане и пълно споделяне на нашето изкуство. Гостите не само аплодираха, но и пееха заедно с нас, и танцуваха. Стана си един истински казашки купон. Останахме с много топли спомени от тази сватба и с прекрасни впечатления. Възприеха ни като дългоочаквани с нетърпение близки приятели. Такова ни беше усещането. Надявам се, че и в България ще бъдем посрещнати топло, а ние ще заредим публиката с едно невероятно позитивно настроение за дълго.

Въпрос: Какво ще пожелаете на аудиторията и зрителите, които ви очакват с нетърпение?
Отговор:
Пожелавам на всички българи едно нещо - смело елате на нашия концерт, поканете приятели и близки, вземете цялото си семейство от малки до стари. От нас настроението, от вас - присъствието. Пожелавам залите да се напълнят, за да могат повече българи да видят уникалното пеене и завладяващите танци на казаците - нещо, което ще се помни дълго.

Едно интервю на Оля Ал Ахмед - журналист БТА

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.