• 29 Март 2024 |
  •  USD / BGN 1.8091
  •  GBP / BGN 2.2873
  •  CHF / BGN 2.0027
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 20°C

Руски олигарх плати гаранция от 20 млн. евро

Руски олигарх плати гаранция от 20 млн. евро

/КРОСС/ Френските власти възобновиха делото срещу руския милиардер Сюлейман Керимов и го обвиниха в данъчни измами във връзка със съмнителната покупка на пет луксозни вили в Южна Франция, съобщи прокуратурата в южния град Ница днес.

"Г-н Керимов бе разпитван вчера и бе обвинен в съучастие за тежки данъчни измами," каза прокурорът Жан-Мишел Претри, добавяйки, че милиардерът е бил освободен под гаранция от 20 милиона евро.

Миналият юни съдебните власти свалиха обвиненията за пране на пари срещу Керимов и това беше победа за адвокатите му.

Претри обясни, че Керимов все още е заподозрян, че е дал инструкции вилите на Френската Ривиера да се плащат в брой.

Френски съдебни източници смятат, че между 500 и 750 милиона евро са изтеглени от сметки в Швейцария и Монако и незаконно са прехвърлени в „кухи компании", които да купуват имотите.

Миналата седмица Александър Студхалтер, швейцарски банкер, който е заподозрян, че е действал от името на Керимов при осъществяването на сделките, също е бил разпитван от прокурора и обвинен в съучастие в извършването на данъчни измами.

Студхалтер отрече обвиненията и ще поиска от съда те да бъдат свалени, се казва в изявление на екипа му, в което се казва още, че те гледат на съдебното дело като на "съдебно преследване".

Керимов е арестуван за първи път в Ница, през ноември 2017 година, а задържането му предизвика негативната реакция на руското правителство. Ядосани руски депутати призоваха за неговото освобождаване и приеха резолюция, с която арестът на Керимов бе класифицирана като нарушение на Виенската конвенция от 1961 г. за дипломатическите отношения.

Списание "Форбс" го определя като един от най-богатите хора в Русия. Състоянието му възлиза на 6,3 млрд. долара. Керимов е спечелил парите си от приватизацията, която последва разпадането на бившия Съветския съюз.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.