• 25 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8303
  •  GBP / BGN 2.2757
  •  CHF / BGN 2.0011
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 9°C

Лесни идеи за здравословно хапване в офиса

Лесни идеи за здравословно хапване в офиса

/КРОСС/ Напоследък водим доста натоварено ежедневие. Често работата се оказва твърде много, а времето за обяд – малко. Пропускането на хранене не е добър вариант, а и работата на празен стомах прави работния ден дори още по-дълъг, пише фитнес треньорът и консултант по хранене Страхил Иванов в своя блог Fitbg.net.

Но как да запазиш контрол върху фигурата си и да хапнеш по време на работа, без да прибягваш до бързи закуски, солети и кроасани?

Тайната е в планирането – отдели си половин час вечерта и подготви хапването за следващия ден, за да е готово, когато имаш нужда от него.

Ето няколко здравословни идеи за това:

1. Малки кюфтенца с киноа

Киноата е известна като супер храна и съществува под три основни вида – бяла, черна и червена. Можеш да я намериш и като зърно, и като флейк, и като брашно. Вкусна е, а и полезна – помага при отслабване, предотвратява остеопорозата, защитава сърцето и кожата ти, ускорява метаболизма ти, помага при анемия… Общо взето - удължава продължителността и качеството на живота. Затова и често и се обръщат към нея като към „супер храна“.

А под формата на „кюфтенца“ лесно можеш да я сложиш в кутийка или пликче и да я вмъкнеш в обедното си меню. Ето как:

Свари ¾ чаша киноа и я остави да изстине. В това време смеси в купа 2 яйца, 1 купичка настъргани тиквички, 1 ч. сирене, ½ ч. шунка на кубчета, ¼ ч. магданоз, 2 с.л. пармезан, 2 бр. накълцан зелен лук, сол и пипер на вкус. След като смесиш съставките, добави киноата. Сместа можеш да изсипеш в тавичка за мъфини с малки формички, за да се получат „кюфтенца“. Ако нямаш формички, можеш да ги направиш на ръка. Покрий кюфтенцата с два разбити белтъка и ги изпечи на силно загрята фурна за 15-20 мин.

2. Бърза закуска с овесени ядки

Овесените ядки са невероятна питателна закуска с добре балансиран хранителен състав. Те са добър източник на въглехидрати и фибри, включително и на мощния бета глюкан. Богати са и на магнезий, калций, фосфор, цинк, фолиева киселина, витамини B1, B5, B6, B3.

Благодарение на фибрите са и доста засищащи, така че не ти трябват много, за да се заредиш с енергия. Не забравяй, че фибрите са важни и за нормалната работа на стомаха. Ниският им прием води до запек. Ето малко лесни рецепти за бързи закуски и десертчета:

80 г.овесени ядки, объркани с 200 гр кисело мляко и 30-40 гр. плодове за вкус са чудесна идея за лесна закуска, която можеш да направиш директно в малко бурканче и да хапнеш набързо, когато дойде време за това.

3. Салата с пилешко, киноа и кориандър

Предполагам вече знаеш защо чистото месо и киноата са полезни и защо присъстват тук.

А кориандърът е от онези недооценени подправки със скрити способности, които ще те изумят. Например, кориандърът освобождава тялото ти от тежките метали и поддържа сърцето ти здраво. При някои хора има и успокоителен ефект, така че може да ти помогне да минеш по-лесно през натоварения работен ден. А освен това е богат на Витамин А.

Ето как да си направиш салата:

Свари една чаша киноа(може смес от червена и бяла) с две чаши вода и малко сол за около 20 мин., докато киноата стане мека и пухкава. Когато се охлади, добави сока и кората на един лайм и ¼ ч.чаша накълцан кориандър.

В незалепващ тиган запечи 150 гр. пилешки гърди с малко куркума, докато месото стане крехко и започне да се дели на конци, овкуси ги по твой вкус и ги остави да се охладят. След това ги нарежи на лентички.

Объркай готовото месо с киноата, поръси с накълцания кориандър и изсипи салатата в удобна кутийка, която да вземеш със себе си. Пъхни я в хладилника, а на следващия ден може да я хапнеш охладена, когато дойде време за обяд.

В заключение…

Е, вече имаш няколко идеи, с които да започнеш. В действителност обаче имаш много повече варианти, само трябва да потърсиш.

Здравословната храна е навсякъде около теб, само трябва да се подготвиш предварително с нея и да идеш на работа зареден, за да не се чудиш какво да прилапаш набързо, без това да се отрази на твоя хранителен режим.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.