• 25 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8303
  •  GBP / BGN 2.2757
  •  CHF / BGN 2.0011
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 8°C

Сингапур убеждава Русия да направи завой на изток

Сингапур убеждава Русия да направи завой на изток

/КРОСС/ "Сингапур убеждава Русия да направи завой на изток", пише "Комсомолская правда" в репортаж от Сингапур, където се провежда среща на върха на Асоциацията на страните от Югоизточна Азия (АСЕАН).

Руският държавен глава Владимир Путин обсъди по време на форума и корейския проблем, и въпроса за сключване на мирен договор с Япония, отбелязва вестникът. При това изтъква доброжелателното отношение на "всички наоколо към Путин и Русия". Извън програмата на срещата лидерът на Русия "се труди, без да подвие крак", посочва изданието, посочвайки преговорите му с премиера на Малайзия Махатхир Мохамад, президента на Индонезия Джоко Видодо и президента на Южна Корея Мун Дже-ин.

Прессекретарят на Путин Дмитрий Песков обаче отричал, пише вестникът, че Русия завива на изток: "Китай не може да замени многовекторното сътрудничество, а развитието може да е само разнопосочно", предава Консомолская Правда.

Китай сам по себе си не може да замени многовекторното сътрудничество - разбирай, насочено към Запада, - но АСЕАН включва и 10 страни от Югоизточна Азия: Бруней, Виетнам, Индонезия, Камбоджа, Лаос, Малайзия, Мианма, Сингапур, Тайланд и Филипините. И цял свят се стреми да общува с тях на всички нива. Неслучайно в Сингапур пристигна лично не само премиерът на Япония Шиндзо Абе, но и канадският му колега Джъстин Трюдо. При все че Канада е твърде далеч от Югоизточна Азия, коментира "Комсомолская правда".

В навечерието на сингапурския форум САЩ поставиха ултимативни изисквания на Китай - Вашингтон сплашва Пекин преди очакваната среща на американския президент Доналд Тръмп с китайския ръководител Си Дзинпин в края на ноември. Преговорите в Буенос Айрес "може да станат тежко изпитание за волята на двамата лидери", пише "Независимая газета".

Летейки за Сингапур, американският вицепрезидент Майк Пенс настоя Китай да промени своето поведение - да се откаже от кражбите на интелектуална собственост, да не изтръгва вече с принуда технологии от американски компании, да спазва свободата на корабоплаване.

Тръмп оставя вратата за сделка отворена. Но тя е възможна, само ако Пекин склони да направи мащабни промени в своята икономическа, военна стратегия и в политическата сфера, за каквито настояват САЩ. По думите на Пенс това е най-добрият, ако не и последен шанс за Пекин, за да избегне "студена война" с Вашингтон.

Съветникът на Белия дом за националната сигурност Джон Болтън разшири мащаба на американския натиск върху Китай. Той разкритикува кодекса на поведение в Южнокитайско море, който се канят да подпишат КНР и членките на АСЕАН. Защото според японския печат Пекин настоявал документът да съдържа забрана за подписалите го страни да провеждат военни маневри с държави извън региона (тоест САЩ, бел. на изданието) без съгласието на другите членки на пакта.

"Това би било равносилно Пекин да получи право на вето върху такива учения. Болтън заяви в Сингапур, че САЩ ще действат против подобно споразумение. С други думи, гневът на Америка ще застраши не само Китай, но и негови партньори, които клонят към Китай в развиващата се драма", се казва в статията.

"Независимая газета" споменава в тази връзка подготвян за сряда годишен доклад на комисията, разработваща за Конгреса на САЩ анализи на американско-китайските отношения в икономиката и сигурността. Според в. "Саут Чайна морнинг пост" документът от 525 страници представлява "ястребов поглед върху Китай".

Авторите твърдят, че Си Дзинпин се стреми да промени световния ред и да осъществи амбициите на Китай. Докладът, изготвен въз основа на открити източници и разузнавателни данни, препоръчва на конгресмените да следят по-внимателно експанзията на Китай и да работят срещу нея. Да създадат например фонд за подпомагане на страни, уязвими за китайския икономически и дипломатически натиск - това са държавите, участващи в проекта за Нов път на коприната, добавя руският вестник.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.