В китайския календар има пет основни елемента. Те са свързани с годишните времена, планети, цветове, дори вкусови усещания. Така например всеки месец се приготвя различно ястие, което да носи благоденствие в семейството.

Ето кои храни консумират китайците за по-щастлив живот:

Патица по пекински – най-известното ястие от китайската кухня. Начинът му на приготвяне е сложен, но крайният резултат носи наслада на небцето. Печенето се прави на бавен огън, подкладен от различни видове дърво. Смята се, че кожата на птицата е червена и носи късмет на онези, които я консумират.

Пролетни рулца – популярно предястие в Азия. За китайците рулцата символизират златни кюлчета, които ще донесат богатството в къщата. От друга страна с пролетта всичко се възражда за нов живот. Пържени или печени, пролетните рулца са предпочитани от онези, които искат ново начало.

Цяла риба – китайците са по-дребни и понякога биха се затруднили с изяждането на по-голяма риба, но за тях тя е символ на просперитет. Хранейки се с нея те слагат край на недоимъка от старата година и си пожелават през новата да разполагат с повече блага. Според китайския календар рибата се движи само напред, никога назад.

Ракообразни – най-често омар и скариди, приготвени на плоча. Те символизират богатството и късмета за Лунната Нова година. В миналото моретата били пълни с омари, но ги ядели по-скоро бедните. Постепенно те се превръщат в символ на лукс, към който мнозина се стремят.

Юфка – китайците не могат без нея. Понякога я приготвят от любимия им ориз. Всичко става на ръка. Разбира се, към нея има яйца или зеленчуци. Юфката се сервира на китайската Нова година с обещание за по-дълъг живот. Самото изделие е дълго и се свързва с надеждите и страховете на китайците. Те никога не накъсват отделните ленти, защото все едно „ще прекъснат“ своя живот.