• 28 Март 2024 |
  •  USD / BGN 1.8091
  •  GBP / BGN 2.2873
  •  CHF / BGN 2.0027
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 11°C

Градината пред Народния театър - най-доброто място за четене

Градината пред Народния театър - най-доброто място за четене

/КРОСС/Софиянците, полегнали с книжки на тревата в градината пред Народния театър, скоро рязко ще се увеличат, защото на 24 май там се открива малка Читалня в изоставения стъклен павилион. Будката най-сетне бе ремонтирана, но най-хубавото е, че ще споделя книги със столичани.

В неделя вероятността в района да има гръмотевична буря е висока, но книгите ще чакат своите читатели. Настроението преди откриването е почти възрожденско, защото инициаторите от „Сдружение за градски читални" поканиха ценителите на доброто старо четене да дарят томове на библиотечния фонд. Десетки се включиха в каузата след обявяването й във Фейсбук.

„Търсим Вашите любими романи, сборници с разкази и стихосбирки, писани след Втората световна война и издавани в последните двадесет години - гласи поканата в социалната мрежа. - Ще се радваме да получим и нови детски книжки, албуми със снимки и всякакви книги с информация за София и България (все пак Читалнята ще се помещава в новата инфо точка на Столична община).

Мястото в павилиона е силно ограничено (18 кв. м.) и в най-добрия случай ще можем да поберем не повече от 2000 заглавия. Поради тази причина избрахме да се фокусираме единствено и само върху съвременната литература, с акцент върху българската. Няма да приемаме дарения на нехудожествена литература, книги на чужд език или с компрометиран външен вид, както и партизански романи, любовни саги, кримки, чиклит и т.н."

Всеки дарител ще получи сертификат за дарение, а след откриването на Читалнята - своята читателска карта, даваща му право да заема книги за четене в къщи.

В сайта на Читалнята е поместен подробен списък със заглавията, които организаторите се надяват да бъдат дарени.

И още за превъплащенията на градинката пред Народния театър

Само на 24-ти май, в Деня на славянската писменост и култура, между 8:00ч. и 12:00ч. всички, които обичат да четат и са почитатели на „Малкото голямо четене" могат да седнат на „големия малък" стол от предаването. Той ще бъде пред Народния театър „Иван Вазов" и ще очаква всички желаещи да дойдат с любимите си детски книги.

Междувременно, зрителите на БНТ и почитателите на "Малкото голямо четене" избраха своите 10 любими детски книги на България. В класацията ТОП 10 попадат цели двама български автора. Това са Ран Босилек с книгата „Патиланско царство" и Елин Пелин с „Ян Бибиян". Ето и цялата класация, като книгите в нея са подредени по азбучен ред:

Алиса в страната на чудесата - Луис Карол

Емил от Льонеберя - Астрид Линдгрен

Здрач - Стефани Майър

Карлсон, който живее на покрива - Астрид Линдгрен

Малкият принц - Антоан дьо Сент Екзюпери

Мечо Пух - Алан Милн

Патиланско царство - Ран Босилек

Пипи Дългото чорапче - Астрид Линдгрен

Хари Потър - Джоан Роулинг

Ян Бибиян - Елин Пелин

Тези 10 книги получиха най-много гласове в първите два етапа на „Малкото голямо четене". Всяка една от тях ще бъде представена по интересен начин чрез филми на младите български режисьори: Светослав Драганов -„Ян Бибиян", Неда Морфова - „Хари Потър", Георги Тошев - „Пипи, Дългото чорапче", Йордан Тодоров -„Здрач", Драгомир Шолев - „Карлсон", Явор Веселинов - „Малкият принц", Надежда Косева - „Емил от Льонеберя", Николай Василев - „Алиса в страната на чудесата", Светла Цоцоркова - „Мечо Пух", Димитър Коцев-Шошо - „Патиланско царство".

В тях ще участват по двама застъпници - възрастен и дете. Филмите ще се излъчват от 30 май до 10 юни, от понеделник до петък на мястото на „Лека нощ деца".

Гласуването за избор на любимата детска книга на България на страницата на „Малкото голямо четене" malkotochetene.bnt.bg продължава до19 юни. Тогава ще стане ясна любимата детска книга на малки и големи.

По случай международния ден на детето 1-ви юни, „Малкото голямо четене" кани на изложба всички почитатели на предаването и на четенето. Тя ще се състои от творбите на наградените в конкурса „Детска рисунка", както и от рисунките по книгите, които попадат в класацията ТОП 10.

В състезанието за най-добра рисунка по детска книга се включиха над 3000 рисунки на деца от цялата страна на възраст от 5 до 18 години. Професионалното жури с председател проф. Греди Асса избра много трудно кои са най-добрите творения.

В Градската градина в София ще се проведе и второто издание на "Чети с мен". На 6 юни (събота) от 10 ч. пред Народния театър в София и на други места в цялата страна по традиция от любимите си книги ще четат популярни личности - писатели, музканти, артисти, художници. Като част от програмата в столицата ще бъде организирано ателие "Нарисувай си приказка" и специално издание на "Пощенска кутия за приказки".

Екипът на фондация "Детски книги" ще подготви специална програма за деца, а www.AzCheta.com - Аз чета, сайтът за твоята книга предизвиква всички малчугани да дойдат маскирани като любимите си литературни герои.

"Чети с мен" е Инициатива на президента на Република България Росен Плевнелиев и се организира с подкрепата на Столична община, Министерство на образованието, Асоциация "Българска книга", Съюза на народните читалища, Българска библиотечно-информационна асоциация, фондациите "Глобални библиотеки" и "Детски книги" и сайтовете "Аз чета", "Книголандия" и Love Theater.

 

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.