• 20 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8359
  •  GBP / BGN 2.2843
  •  CHF / BGN 2.0205
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 10°C

КНСБ: Най-нарушавани в България са Законът за движение по пътищата и трудовото законодателство

КНСБ: Най-нарушавани в България са Законът за движение по пътищата и трудовото законодателство

/КРОСС/ Най-нарушавани в България са Законът за движение по пътищата и Трудовото законодателство. Затова алармира ръководството на КНСБ, предаде БНР. В чест на 100-годишния юбилей на Международната организация по труда синдикалистите представиха годишен доклад за нарушения на права, свързани с упражняване на правото на труд. КНСБ настоява за промени в Наказателния кодекс за криминализиране на действията, насочени срещу правото на сдружаване.

Четвъртият поред годишен доклад на КНСБ съдържа информация в случаи за нарушения, предоставени от Главната инспекция по труда, както и от структури, и от членове на синдиката.

В доклада се посочва, че през 2018 година са установени над 19 000 нарушения, свързани с работното време, отпуските и почивките в предприятията. Има и над 2500 случая на работа без трудов договор. България е в челото на негативната класация сред държавите-членки с два пъти по-висок от средния за Европейския съюз брой смъртни случаи на работното място - над 3 на 100 000 заети.

Президентът на КНСБ Пламен Димитров настоя да се криминализират действията, насочени срещу правото на сдружаване: "Премиерът да изпълни своето задължение всъщност, от една страна, но и обещание, от друга страна. Два пъти го е давал. Единия път на Конгреса на КНСБ. Втория път на 25-годишнината на нашата организация".

Вицепрезидентът на КНСБ Чавдар Христов обобщи: "Най-много нарушаваните закони в България са два: най-често, интензивно, съзнателно, Законът за движение по пътищата и Трудовото законодателство".

Има четири основни раздела - нарушаване на работното време, почивките и отпуските, на здравословните и безопасните условия на труд, на колективното договаряне и на синдикалните права и на правото на сдружаване. Основната цел на доклада е да бъдат предприети конкретни законодателни и контролни стъпки в защита на тези права.

Съорганизатор на форума бе фондация „Фридрих Еберт".

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.