• 29 Март 2024 |
  •  USD / BGN 1.8091
  •  GBP / BGN 2.2873
  •  CHF / BGN 2.0027
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 8°C

МОН и ДАЗД ще обучават директори как да разпознават риска

МОН и ДАЗД ще обучават директори как да разпознават риска

/КРОСС/Проверка във всички помощни училища в София е била разпоредена от министъра на образованието доц. Румяна Коларова във връзка със случая с Анна-Мария.

"Констатациите показаха, че останалите три помощни училища са дори по-неподготвени от 4-то помощно за подобни случаи. Това означава, че имаме системен пропуск. Това също така означава, че все пак ситуацията в 4-то помощно не е лична вина на директорката", заяви в Русе доц. Коларова, където участва в публична дискусия, посветена на изминалите 25 години преход.

Доц. Коларова съобщи още, че МОН е изискало веднага всяко едно училище да разпише координационен механизъм за действие при подобни случаи. Зам.-министър Кастрева се е срещнала с регионалните инспекторати и е предала решението това да бъде направено в останалите 44 помощни училища извън София. Започнала е организация на обучение на директори не само на помощните, но и на специалните училища, съвместно с ДАЗД, където те ще получат допълнително указания как да реагират. "Защото основният проблем там е неразпознат риск. Те са реагирали защитно, те не са реагирали в интерес на детето. И по този начин всъщност са усложнили ситуацията", коментира министърът.

Тя обясни, че няма информация защо в помощното училище липсва видеонаблюдение. "Когато ставаше дума за сигурност, директорката каза, че основният проблем, който те са имали със сигурността, е било външното пространство. Даже там са имали инциденти, непрекъснато са им трошили стъклата. Затова са инвестирали в изграждането на тази ограда, която наистина е непристъпна. Сега явно трябва да инвестират в друга посока - за съжаление, след като се случи такъв инцидент, за който ние нямаме и реално данни, за да го оценим, какво реално се е случило. Защото аз се запознах с обясненията на учителите, те са доста противоречиви. В смисъл има детайли, в които не искам да навлизам", каза още доц. Коларова.

Министърът заяви, че не би искала да коментира какво реално се е случило, докато компетентните органи не са се произнесли. МОН ще наложи дисциплинарно наказание за пропуските в 4-то помощно училище, но след това ще има вторично решение в зависимост от становището на следствието и прокуратурата. "Няма да прибързваме, няма да предрешаваме ситуацията", бе категорична министър Коларова.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

ПСАЛОМ 2

1 Защо се разоряват народите, И племената намислюват суета? 2 Опълчват се земните царе, И управниците се наговарят заедно, Против Господа и против Неговия Помазаник, като казват: 3 Нека разкъсаме връзките им, И нека отхвърлим от себе си въжетата им. 4 Тоя, Който седи на небесата, ще се смее; Господ ще им се поругае. 5 Тогава ще им продума в гнева Си, И в тежкото Си негодувание ще ги смути, казвайки: 6 Но Аз поставих Царя Си На Сион, светия Мой хълм. 7 Аз ще изявя постановлението; Господ ми каза: Ти си Мой Син; Аз днес те родих. 8 Поискай от Мене и Аз ще ти дам народите за твое наследство, И земните краища за твое притежание. 9 Ще ги съкрушиш с желязна тояга, Ще ги строшиш като грънчарски съд. 10 Сега, прочее, вразумете се, о царе; Научете се, земни съдии. 11 Слугувайте на Господа със страх, И радвайте се с трепет. 12 Целувайте Избраника, за да се не разгневи, Та погинете в пътя; Защото скоро ще пламне Неговият гняв. Блажени са всички, които се надяват на Него.

17.10.2014 13:22:18

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.