• 29 Март 2024 |
  •  USD / BGN 1.8091
  •  GBP / BGN 2.2873
  •  CHF / BGN 2.0027
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 15°C

Брюксел предупреди: Българската икономика се забавя!

Брюксел предупреди: Българската икономика се забавя!

/КРОСС/ Европейската комисия коригира незначително надолу прогнозата за растежа на българската икономика, която ще започне леко да се забавя, заради намаляването на скоростта на европейската.

Това става ясно от публикуваната днес от Европейската комисия есенна икономическа прогноза за 28-те държави от ЕС. Според нея БВП на България през тази година ще бъде 3,5%, догодина - 3,7, а през 2020 г. - 3,6 на сто. През пролетта Еврокомисията даде с една десета по-високи стойности.

Новата прогноза е значително по-ниска от очакванията на БНБ, които сочат за 4% ръст през 2018 г. Преди месец финансовото министерство свали прогнозата си за растеж на икономиката ни през тази година от 3,9 на 3,6%, което отново надвишава предвижданията на Еврокомисията.

На фона на другите страни в региона развитието на България се определя като бързо, главно заради вътрешното търсене. За сравнение Европейската комисия очаква икономиката на ЕС да нарасне с 2,2 % през 2018 г., 2,0 % през 2019 г. и 1,9 % през 2020-а. Тенденцията е низходяща, както и у нас, където миналата година бе отбелязан растеж от 3,9 на сто.

Основанията българската икономика да върти на по-високи обороти от средните за ЕС според Брюксел се дължат на предвижданията за запазващо се високо вътрешно търсене, подкрепено от притока на европейски фондове.

Според Комисията обаче по-слабият от очаквания износ на български стоки ще задържа растежа. Преобладаващият внос ще продължи да топи положителното търговско салдо.

Предвижда се значително увеличаване на инфлацията до 2,6% тази година и съответно 2% и 1,8% през следващите две. Основни причини за поскъпването ще е нарастването на енергийните цени, което ще се прехвърли на услугите, както и слабата реколта, която пък ще оскъпи храните.

Европейската комисия очаква намаляване на излишъка в бюджета заради увеличаване на заплатите в публичния сектор и инвестиционните проекти, изискващи и национално финансиране. От 1,1% от БВП през 2017 г. той ще се свие до 0,6% до 2020 г. В същото време държавният дълг ще продължи да намалява като до 2 г. се очаква да слезе под 20 на сто (от 23,3% за 2018).

За първи път Брюксел предупреждава за несигурност в бюджетното планиране, дължащо се на очакванията за големи разходи в жп транспорта и обявените от правителството намерения за закупуване на ново въоръжаване. Тъй като тези харчове са обвързани с други условия, които са неясни, това ще създаде несигурност за бюджета, казва Европейската комисия, която сочи, че инвестицията в жп транспорта ще зависи от все още необявената концесия за летище “София”.

Недостигът на работна ръка и нарастването на възнагражденията ще доведат до допълнителен спад на безработицата, която се очаква да се върне до предкризисните нива, като от 6% т.г слезе до 5,7 на сто през 2020 г.

Основните рискове за българската икономика са външни, пише в прогнозата си Европейската комисия. Те са свързани с политическите и икономическите промени, очаквани в някои основни търговски партньори на България.

Като цяло Европа също е изправена пред по-голяма несигурност през следващите две години, която ще забави растежа и ще увеличи рисковете за правене на бизнес. Основен вътрешен източник на несигурност остава напускането на Великобритания през март. От външните Европейската комисия подчертава опасността от прегряване на американската икономика и евентуални хаотични корекции в Китай в резултат на очакваното увеличаване на дефицита по текущата сметка на САЩ.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Като увеличат всички цени и растежа в бюджета се увеличава.... И милионерите от мафията стават по-богати.

09.11.2018 11:03:03

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.