• 28 Март 2024 |
  •  USD / BGN 1.8083
  •  GBP / BGN 2.2804
  •  CHF / BGN 1.9935
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 19°C

Преглед на печата

Преглед на печата

/КРОСС/ Делян Пеевски се оттегля от издателската дейност

в. Сега

Делян Пеевски се отказва от активна издателска дейност, става ясно от негово изявление. Причината, която изтъква е, че Комисията за защита на конкуренцията бави 5 месеца отговора си по искането за придобиването на  „Телеграф Медиа“ от страна на  „Ню Имидж Медиа“. "Вероятно причината не е в сложността на одобрението, а във факта, че касае свързана с мен медия. Не мога да толерирам подобен двоен стандарт от страна на държавния регулаторен орган, поради което днес оттеглих искането за одобрение, като заявявам, че се отказвам и от сделката. Също днес учредих фондация „Телеграф“, чиято основна цел ще е развитието на медийния пазар, повишаването на професионализма, морала и обективността в журналистическата професия, както и борбата срещу фалшивите новини във всичките им форми. С оглед на тази цел, в управителния съвет на фондацията ще участват само изявени български журналисти, които винаги открито са отстоявали истината и не се страхуват да изразят личната си позиция.  След регистрацията на фондацията, ще прехвърля изцяло в нейна полза собствеността на „Телеграф Медиа“, а с това и отговорността за издаваните от същото дружество печатни медии – „Телеграф“, „Монитор“, „Политика“ и „Меридиан мач“.

Антикорупционният шеф обвини обществото, че толерира корупцията
в. Сега

Председателят на антикорупционната комисия (КПКОНПИ) Пламен Георгиев обвини обществото, че търпи корупцията. Дори повечето корумпирани да бъдат наказани, това няма да реши проблема, защото на тяхно място ще се появят нови, каза Георгиев по време на конференция за антикорупционното обучение вчера. "Има хора, за които е публично известно, че злоупотребяват с власт, но има и обществена търпимост", възмути се Георгиев.

В правомощията на неговата комисия е да "събира, анализира и проверява сведения при или по повод информация за прояви на корупция на лица, заемащи висши публични длъжности". За да няма обществена толерантност към корупцията, Георгиев пледира за въвеждане на обучение срещу нея още от детските градини. Идеята му е това да става с "игри и забавления". Имало и чужд опит по темата, който можело да се ползва, разясни още шефът на КПКОНПИ. Според него изграждането на нетърпимост към това явление ще отнеме няколко поколения.

Шефът на ВАС отказа съдиите за Пирин да бъдат определени публично
в. Сега

Петимата съдии, които ще се занимаят като втора и последна инстанция с делото за новите ски писти в Банско, няма да бъдат определени публично. Това е разпоредил председателят на Върховния административен съд (ВАС) Георги Чолаков. На първа инстанция спечелиха природозащитниците.

Правителството и министърът на околната среда и водите обаче обжалваха и така на 15 ноември по казуса ще заседава и петчленен състав на ВАС.  Докладчикът по делото вече е определен – Тодор Тодоров. Останалите от петчленния състав тепърва ще станат ясни. ВАС от години не премахва порочната практика само докладчикът да бъде избиран на случаен принцип. Останалите съдии се определят по старшинство от съответната колегия и отделение. Така избраният на случаен принцип докладчик е малцинство в съдебния състав.

Борисов се възмутил пред дипломати, че са се поддали на фалшиви внушения
в. Стандарт

Без коментари приключи срещата на министър-председателя с посланиците в МС, която продължи около час, съобщи бТВ. „Не ви се сърдя, но съм учуден как вие се поддадохте на едни фалшиви внушения", така се е обърнал премиерът към дипломатите. Премиерът Бойко Борисов покани всички посланици в министерския съвет, за да изрази пред тях недоволството си от негативните коментари от чужди политици и медии към България по отношение на убийството на Виктория Маринова.

„ЛевИнс“ пусна сигнал до ДАНС
в. Труд

Застрахователното дружество “Лев Инс” само сезира и инициира проверка на ДАНС, за да се спре изтичането на национален капитал в особено големи размери чрез застрахователниизмами през системата “Зелена карта”. Това гласи официална позиция по повод информация, че Държавната агенция “Национална сигурност” (ДАНС) и Комисията за финансов надзор (КФН) са влезли на мащабна проверка в началото на октомври в поне четири български застрахователни компании, с голям пазарен дял. “Преди броени дни КФН официално определи “Лев Инс” като безспорен лидер на пазара. Дружеството държи 13,14% от брутния премиен приход и първо място сред застрахователите у нас. Според статистиката на регулатора, като цяло пазарът на общото застраховане у нас отчита ръст от близо 13% (12,79%) спрямо година по-рано. Традиционно “Лев Инс” продължава да е най-предпочитаният застраховател от потребителите на автомобилни застраховки”, подчертават от компанията.

Правят регистър на онлайнмагазините
в. Труд

Регистър на електронните магазини ще направи Националната агенция за приходи. Това предвижда пакетът от промени в данъчните закони, който беше приет от Министерски съвет. Регистърът ще бъде публичен и всеки, който пазарува в интернет, ще може да провери в сайта на НАП дали даден онлайн търговец е легално регистриран. Това ще намали измамите от нелегални сайтове еднодневки, които се създават само с цел да съберат пари от доверчиви клиенти с оферти за продажби на стоки и услуги на ниски цени. При покупки по интернет онлайн търговецът ще може да издава електронни касови бележки вместо хартиени, гласят още промените. Идеята е при онлайн продажба фискалният бон да може да се генерира в електронен вид, да  се запазва в паметта на фискалния апарат и автоматично да се предоставя на електронен адрес на получателя.

Час закъснение на влака = 50% от цената на билета
в. 24 часа

Повече права на пътниците приеха евродепутати в транспортната комисия. При закъснения на влак между 60 и 90 мин пътниците ще могат да поискат обратно 50% от цената на билета. Това е в допълнение към правата им за продължаване на пътуването или промяна на маршрута. Тази компенсация подкрепиха депутатите в транспортната комисия на Европарламента. За закъснения между 91 и 120 мин компенсацията да е 75 на сто, а над 121 мин - 100%, предвиждат промените в правата на пътниците, които ползват железопътен транспорт в Европа, съобщи пресслужбата на Европарламента.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.