• 19 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8315
  •  GBP / BGN 2.2841
  •  CHF / BGN 2.0155
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 6°C

КПКОНПИ се отчете с отнето имущество за 1. 5 млн. за 3 месеца

КПКОНПИ се отчете с отнето имущество за 1. 5 млн. за 3 месеца

/КРОСС/ За последните три месеца Комисията е спечелила в полза на държавата над 1,5 млн. лв. Това каза Антоанета Цонкова - член на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ), на изслушване по време на заседание на парламентарната комисия за борба с корупцията, конфликт на интереси и парламентарна етика.

"За отчетния период от 20 септември, когато представихме първите резултати, сме приели решения за образуване на 43 производства, като стойността на бъдещите искове по тях е в размер на над 53 млн. лв. Внесли сме и 67 мотивирани искания пред окръжните съдилища, като общата им стойност е над 63,5 млн. лв. За тези три месеца сме спечелили три дела, като общата стойност на присъденото в полза на държавата е над 1,5 млн. лв.", заяви Цонкова.

Тя обясни, че това имущество представлява един апартамент в Габрово, пет магазина - два във Варна, един в Айтос и един в Бургас, кафесладкарница в Карнобат, жилищна сграда на 4 етажа, от която КПКОНПИ е отнела 1/6 част, двойно място от 6 дка, 55 дка ниви, 4 дка овощни градини, едно моторно превозно средство, 224 хил. лв. парични средства и др.

"За миналата година Комисията е приела 101 решения за обезпечаване на имуществото, а сега са със 75% повече - т.е. 176 решения сме взели. Предявили сме 96 иска миналата година, а сега са 141 броя. А прекратените производства за миналата година са били 125, а сега са 361 и се надяваме до края на годината да достигнем 200%", каза още Цонкова.

Проверката на министър Владислав Горанов относно жилището, което ползва, ще бъде изпълнена от Комисията в срок. Това каза пък председателят на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) Пламен Георгиев.

"По този случай КПКОНПИ трябва да събере всички съотносими документи. Ние просто изпълняваме всички указания на прокуратурата и ще ги изпълним в срок. Но при нас тече и друга проверка - за конфликт на интереси", заяви Георгиев.

Той коментира и случая с Лозан Панов. "Г-н Панов не се яви пред КПКОНПИ и излезе с публична декларация, предвид което се обезсмисля повторна покана за изслушване. Но проверката продължава, защото снемането на показания от лицето е само едно от нещата, които трябва да се направят. И всъщност идеята, с която беше призован, беше в негова полза, за да обясни откъде идва разминаването. Но се изискват и други документи", заяви Георгиев и посочи, че след като КПКОНПИ приключи проверката, всички документи ще бъдат изпратени на прокуратурата.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.