• 29 Март 2024 |
  •  USD / BGN 1.8091
  •  GBP / BGN 2.2873
  •  CHF / BGN 2.0027
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 15°C

Комунизмът е престъпен. Това ще пише в учебниците по история за 10-и клас

Комунизмът е престъпен. Това ще пише в учебниците по история за 10-и клас

/КРОСС/ Във всички учебници по история за 10-и клас вече е включена извадка от Закона за обявяване на комунистическия режим за престъпен. Това каза образователният министър Красимир Вълчев пред сайта desebg.com

Вълчев вече е одобрил новите учебници, след като в тях са направени исканите от министерството промени. В предишния им вариант периодът на комунистическия режим, а в някои и разделът за историята на прехода, предизвикаха публичен скандал.

"Издателствата реагираха положително на поисканите от нас промени и ги направиха. Въпреки че всеки един от нас желае учебниците да изглеждат още по-добре, ние сме доволни от промяната, която се случи, защото тя е съществена", каза Вълчев.

Според него одобрените помагала "вече отговарят на духа на новата учебна програма" и в тях "има ясно изразено отношение към комунистическия режим".

Преди няколко месеца стана ясно, че в повечето от петте учебника по история за 10 клас на издателствата "Булвест 2000", "Анубис", "Домино", "Рива" и "Просвета" има съществени пропуски на важни факти и събития от периода 1944-1989 г., а на места са допуснати откровени манипулации. Заради породилото се обществено напрежение министър Вълчев оповести, че няма да утвърди учебниците и поиска от издателствата да извършат определени промени в текстовете за периода 1944-1989 г. и след 1989 г.

За първи път от тази есен десетокласниците ще изучават периода на комунистическия режим с нови знания и термини. Образователното министерство прие нова учебна програма, като в нея за първи път периодът 1944-1989 г. е представен за разглеждане в самостоятелен раздел с няколко урока. Досега в учебниците този период бе представен в един-единствен урок, обхващащ историята на България след Втората световна война до днешни дни.

България е последната страна от Централна и Източна Европа, попаднала в съветския лагер след края на Втората световна война, в която се извършва подобна образователна реформа. Другите страни като Чехия, Полша, Румъния, Словакия, Унгария отдавна направиха това.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Има една

много хубава приказка, чувал съм я в един филм с големия Коста Цонев - простия човек, защото не може, отрича всичко, което е било преди него.

20.08.2019 13:19:31

Анонимен

Спокойно, ще минат години, сегашният мутро-либерастки режим ще отмине и ще бъде признат за престъпен. Нищо ново под слънцето! Всички тези, които сега решават кое какво е било, са се облагодетелствали в най-голяма степен от престъпния комунизъм, както го наричат сега. Просто всяко време си има нагаждачи и лицемери.

20.08.2019 12:56:54

Анонимен

А някои отричаха, че е имало фашизъм е няма какво да се възражда. Луков марш!!??

19.08.2019 09:59:31

никъде не е имало комунизъм,

но е имало престъпници,който са извършили документирани престъпления в името на комунизъма.Тези престъпления са част от историята на страната ни и никакви лични оценки не могат да променят това.

18.08.2019 07:33:24

didi

НЕЩАСТНИ, ЖАЛКИ ОТРЕПКИ... КАКВО ПОВЕЧЕ ДА СЕ КАЖЕ ЗА НАСЛЕДНИЦИТЕ НА ЗВЕРОВЕТЕ ФАШИСТИ И ТО НАЙ– МРЪСНИТЕ,КОИТО СА УСПЕЛИ ДА СЕ СКРИЯТ И ДА СТАНАТ ЧЛЕНОВЕ НА БКП И КАТО ТАКИВА ДА ПРОВАЛЯТ НАЙ-СВЕТЛИЯ СТРОЙ.

17.08.2019 20:34:23

Анонимен

А,бившите комунисти и те ли са били престъпници? И какви са сега?

17.08.2019 11:52:41

Анонимен

Комунизмът(който не се е случвал) е престъпен....значи фашизмът е връх на демокрацията...айде към паметника на репресираните...но защо е толкова малък и направо незабелижим...веднага да започнем да събираме средства в общонародна благополитическа акция под патронажа на Плевньолиев...и да се пресътвори в статуя, по-голяма от тази на Христос в Рио да Жанейро...оооо

17.08.2019 08:46:47

Анонимен

Брейй, как пък тогава всички си спомнят с носталгия за комунизма...

16.08.2019 19:10:36

помнещ

Реваншът на наследниците на българските фашисти...но няма да издържи дълго...а преди това да напишат и пресметнат колко десетки милиона са изплатени за партизански глави...за пълнота на изложението....

16.08.2019 16:20:33

Анонимен

Идиот, следващ закон писан от идиоти. Срещат се комунистически партии, но в основата им като идеология е социализма, а той е доказаната формула за хармонично и постъпателно развитие на обществото. Има порочни практики, но като идеология е перфектен. По тази логика трябва да обявят и капитализма за престъпен-в основата му е експлоатация на човек от човек и на държава от държава и води до военни конфликти с цел защита икономическите интереси на отделни части от обществото, което пречи на хармоничното развитие, както на отделна държава, така и на света като цяло.

16.08.2019 07:23:45

Анонимен

Значи ще лъжат учениците.

15.08.2019 20:56:17

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.